Biskup Košić uručio pomoć Hrvatima prognanima s Kosova

Biskup Košić uručuje poklon bonove za kupnju namještaja prognanicima u naselju Dumače

Sisački biskup Vlado Košić i vodstvo biskupijskog Caritasa predsjednik mons. Franjo Ćuk, potpredsjednik vlč. Božo Pinjuh i ravnateljica Kristina Radić uručili su u srijedu 12. srpnja Hrvatima prognanima s Kosova, u naselju Dumače, poklon bonove za kupnju namještaja.

Ova donacija vrijedna više od 172 000 kuna rezultat je donatorskog ručka održanog u organizaciji Sisačke biskupije kako bi se pomoglo stanovnicima ovog naselja izgrađenog u sklopu nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Dodjelom obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, ukupno je stambeno zbrinuta 41 obitelj sa 196 članova obitelji Hrvata koji su uslijed ratnih događaja protjerani sa svojih ognjišta na Kosovu, ali kuće koje su dobili bile su u potpunosti prazne i neuređene, a iz postojećeg smještaja u Maloj Gorici morali su se iseliti do kraja svibnja o.g.

Potrebnim obiteljima darovani su poklon bonovi za namještaj vrijednosti od 2 do 7 tisuća kuna kojima će sami moći izabrati najpotrebnije za svoj dom, a u akciju se uključila i tvrtka PRIMA Commerce koja će pokloniti dodatnu vrijednost od 10 % svakog bona.

U svom obraćanju biskup Košić je podsjetio na težak put koji su prošli ovi ljudi te još jednom upozorio kako kuće još uvijek nisu vlasništvo ovih obitelji već su im dane u najam, ali i kako je ministar državne imovine Goran Marić obećao da će i ova nepravda biti u uskoro ispravljena. Biskup je zahvalio svim donatorima koji su pomogli istaknuvši kako akcija pomoći Dumačama traje i dalje, te kako je njegova želja da do Božića sve obitelji imaju osnovne uvijete za život.

Ravnateljica Kristina Radić istaknula je kako je Caritas biskupije već pomogao pri uređenju dijela kuća darovavši potreban građevinski materijal, ali i rabljeni namještaj koji je prikupljen ciljano za Dumače.

Radić je rekla i kako uskoro stižu novi problemi za ove ljude, a to je zima, jer samo mali dio obitelji ima potrebne peći za grijanje i osigurana drva, te je pozvala sve koji su u mogućnosti da pomognu u rješavanju ovog važnog problema.

Nakon podjele biskup je u pratnji domaćeg župnika i vodstva Caritas obišao novo naselje i upoznao se s problemima s kojima se susreću njegovi stanovnici.

MISIJA / SISAČKA BISKUPIJA

Odgovori

Skip to content