DAVOR DOMAZET LOŠO: Agresoru ne idete u glavni grad, udara li se u Trstu temelj nove Jugoslavije?

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. O takvoj poruci iz Europske komisije razgovarali smo s admiralom Davorom Domazetom Lošom, piše Direktno.hr.

Lošo kaže kako mu je zanimljivo da je odluka Arbitražnog suda za Savudrijsku valu obznanjena dan kasnije od Vidovdana.

“Sa stajališta geopolitike, to je pseudo-pravna agresija na Hrvatsku. To nije oružana agresija kakvu smo imali ranije, iz razloga što živimo u vrijeme asimetričnog rata. Ratovi se danas ne vode oružjem, ili vrlo malo, nego se vode s medijima i preko medija, preko bankarskih i pravnih sustava ili pseudo-sustava”, rekao je Lošo.

U toj pseudo-pravnoj agresiji na Hrvatsku agresori su Slovenija i Europska komisija, smatra admiral, “a ako je Europska komisija agresor, a jest, pa kakvo bi drugačije priopćenje bilo, nego da mi implementiramo ono što su oni kao agresori učinili na nas”.

Nisu svačiji interesi i hrvatski interesi

“Nije više bitna ni slovenska ucjenjivačka politika, nije čak u pitanju ni Europska komisija kao drugi agresor, nego je u pitanju kako će se hrvatska izvršna vlast postaviti”, istaknuo je Domazet Lošo.

Svi imaju svoje interese, kaže nam Lošo, “Slovenija svoje, Velika Britanija svoje, Njemačka svoje”.

“Ne lijmo suze što je Njemačka stala na stranu Slovenije, jer su to njemački interesi. Nemojmo aplaudirati Americi zbog toga što je rekla da bi trebali to bilateralno riješiti, jer su to američki interesi. Ali ni jedni ni drugi ni treći – ne moraju biti hrvatski interesi”.

Na agresiju se ne možete postaviti tako da idete na razgovor, smatra Lošo, i pita se: “Zašto naš predsjednik Vlade Andrej Plenković ide u Ljubljanu, pokloniti se? Zamislite da idete agresoru u njegov glavni grad!”.

Podsjeća kako se “isti dan i dan kasnije u Trstu odvija summit koji nosi naziv ‘Berlinski proces'”.

“Zamislite nešto što se zove proces – pitanje je samo kome se sudi! To je vrlo zanimljiva kvalifikacija, riječ proces, a događa se sto godina nakon Krfske deklaracije kojom su udareni temelji prve Jugoslavije”, objašnjava nam Lošo.

Berlinski proces – koji je cilj?

Postavlja se pitanje, kaže admiral, “znači li to da se sada, ne u Krfu, nego u Trstu, udara temelj neke nove Jugoslavije?”.

“Zanimljivo je kako tim summitom presjedavaju Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Austrija. Negdje mnogo stepenica niže sjede Slovenija i Hrvatska, a onda još niže sjede Srbija, nakon što je Aleksandar Vučić ustoličen kao predsjednik zapadnog Balkana, te Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i, naravno, Bosna i Hercegovina”, navodi admiral.

Što se želi postići tim summitom?

“Slikovito rečeno, želi se samo malo ispeglati već davno skrojeno odjelo za zapadni Balkan ili surogat Jugoslavije”, objašnjava Lošo.

Što se tiče hrvatskog obrazloženja za arbitražnu presudu, poručuje da se “ostavimo glupe priče kako je kontaminirana i kako za Hrvatsku nije obvezujuća. “Taj proces se dogodio i to je povijesna činjenica, nitko je više ne može izbrisati”.

Podsjeća kako se u Trakošćanu, “jednom od najljepših hrvatskih dvoraca”, nalazi ploča s potpisom Jadranke Kosor i Boruta Pahora kao podsjetnik na arbitražni sporazum.

“Pa valjda za čin izdaje tu ploču treba skinuti, a ne samo Trg maršala Tita”.

Poruka za Plenkovića

Poslao je poruku predsjedniku Vlade.

“Rješenje je kakvo je bilo i onda, predsjedniče Vlade, ne idite se pokloniti u Ljubljanu. Ne idite u Trst, ako želite suverenističku politiku, na taj summit čudnoga naziva ‘Berlinski proces’, jer će se tamo Hrvatskoj suditi preko Vas. Nego, lijepo pokrenite proces u Hrvatskom saboru, to je veličina demokracije. Raspišite referendum da se Hrvatska proglasi ekološkim dobrom, odnosno da se proglasi gospodarski pojas. Ja sam siguran da će to biti referendum kao što je bio 1991. godine za samostalnost Hrvatske. I tada ćemo mi biti uistinu suverena država Hrvatska”, zaključio je admiral Lošo u razgovoru za Direktno.

Izvor: direktno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content