Donald Trump stigao u Varšavu, očekuje se sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović

Foto Arhiv REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u četverodnevni posjet Europi. Predsjednički avion Air Force One sletio je u srijedu kasno navečer u Varšavu gdje će se Trump tijekom današnjeg dana sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te će sudjelovati na sastanku Inicijative triju mora.

Kako javlja HRT, zasebni sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika, još prije nego što se on obrati javnosti na Trgu Krasicki, trebao bi biti potvrda izvrsnih odnosa s Washingtonom.

Teme – od bilateralnih, do strateških, primjerice stanja u jugoistočnoj Europi te energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku najvažniji projekt LNG-terminala na Krku.

Hrvatska će predsjednica u Varšavi moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Inicijativa triju mora je zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut radi jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Okuplja 12 zemalja – od Hrvatske, Poljske, Češke i Slovačke do Slovenije i Austrije. Uz SAD – inicijativu podupire i Kina.

Za hrvatsku predsjednicu nema dvojbe – Inicijativa triju mora kruna je njezina vanjskopolitičkog angažmana.

No, hoće li Trump u okviru NATO-a nastaviti pomagati istočnoj Europi? Hoće li se ona u budućnosti više oslanjati na američki ukapljeni ili plin iz ruskih plinovoda? Upravo to ključna su pitanja Inicijative triju mora.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content