I dalje raste osobna potrošnja, no još se nismo skroz oporavili

U lipnju 2017. u usporedbi s lipnjem 2016. industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, kalendarski prilagođena, zabilježila je rast za 4,0 %, objavio je Državni zavod za statistiku.

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju 2017. u usporedbi sa svibnjem iste godine bilježi rast za 1,1 %. Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju 2017. veći je za 0,1 %, u usporedbi sa svibnjem iste godine, a u usporedbi s lipnjem 2016. za 0,4 %.

Proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. u usporedbi s istim razdobljem 2016. veća je za 0,9 %.

Objavljeni su i podaci o potrošnji u lipnju, koja je porasla za 7,8 % u odnosu na lipanj 2016. Kako je objavio Državni zavod za statistiku, u odnosu na svibanj 2017., promet u maloprodaji u lipnju bio je realno za 4,1 % veći, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

To je ujedno i 33. mjesec zaredom kako promet u maloprodaji raste. Podaci o maloprodaji pokazuju snagu osobne potrošnje, koja je i najvažnija komponenta bruto domaćeg proizvoda.

Analiza posljednjiih 10 godina

Ovi podaci bili su povod za analizu koju je napravio novinar HRT-a Mladen Sirovica koji je proučio podatke o osobnoj potrošnji u posljednjih 10-ak godina.

Važno je za gospodarstvo koliko građani troše jer je upravo potrošnja često odraz šire gospodarske slike te govori o razini optimizma koji građani u određenom trenutku ili imaju ili nemaju. Rast potrošnje bilježimo već gotovo tri godine, ali čim se pojavi neki događaj zbog kojeg postoji neizvjesnost, kao što je bio Agrokor prije nekoliko mjeseci, tada i građani, barem kratkoročno, postanu oprezniji i manje troše, kazao je Sirovica.

Potrošnja čini i gotovo 60 % ukupnog BDP-a, pa je često slučaj da, kad raste potrošnja, raste i BDP. I obrnuto, naravno. To se dobro vidi i na primjeru Hrvatske. Kad nas je pogodila kriza, tada smo 2009. imali pad potrošnje za više od 15%, znatan pad bio je i 2012. – 4 %, a 2014. označila je prekretnicu gdje smo počeli lagano više trošiti i onda je to u posljednje dvije godine ipak dosegnulo rast od 2,4 te 4,4%, dodao je.

No, unatoč dobrim trendovima još smo, nažalost, dosta daleko od pretkriznih godina. Od pada potrošnje od 15 % 2009. godine još nismo oporavili. U odnosu na početak krize, potrošnja nam je pala 11 % i realno je očekivati da će nam i u nekom optimističnom scenariju rasta trebati barem još nekoliko godina da se vratimo na tu razinu, kazao je Sirovica.

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content