Priča o hrvatskom vaterpolo izborniku Ivici Tucaku nije potpuna bez Vukovara i HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera!

Nakon velike pobjede protiv Srbije u polufinalu Svjetskog prvenstva hrvatska vaterpolo reprezentacija večeras od 20:30 igra možda i najtežu utakmicu generacije, protivnik u finalu Hrvatskoj će biti domaćin Mađarska. Izuzetno jaka reprezentacija koja ima pravu domaćinsku atmosferu, veliku potporu navijača, a ni suđenje im nije nesklono, naprotiv. Mađari su, s obzirom kako su domaćini SP-a, učinili sve što je u sportskom smislu moguće ne bi li trofej Svjetskog prvaka osvojili u svojim vodama.

Hrvatska, za neke i iznenađujuća, pobjeda protiv Srbije u polufinalu iznjedrila i svoje brojne sportske heroje, jedan od njih je i izbornik Ivica Tucak, čija mirnoća oduševljava kako struku, tako i medije. Hrvatski mediji posvetili su dan uoči utakmice protiv Mađara značajni prostor hrvatskom izborniku. Naravno, posve zasluženo. Uglavnom se navode činjenice iz njegovog života, od kojih možemo izdvojiti i činjenicu da se radi o hrvatskom branitelju, koji jednako dobro ”brani” boje hrvatske i na sportskom polju.

Nažalost, u moru informacija vezanih uz hrvatskog vaterpolo izbornika, a uglavnom je riječ o recikliranju već davno objavljenih članaka, uz poneku pikanteriju i zanimljivost, zaboravlja se na Vukovar. Neki bi rekli slučajno, a oni drugi, predvođeni bivšim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije, Miroslavom Ćirom Blaževićem, tvrde kako u životu slučajnosti zapravo i nema. Naime, prije četiri mjeseca hrvatska vaterpolska reprezentacija u Vukovaru, u novom, velebnom bazenu, ugostila je francusku reprezentaciju, tom zgodom Hrvati i Francuzi poklonili su se hrvatsko-francuskom vitezu, branitelju Vukovara mučki ubijenom na Ovčari, HOS-ovcu Jean-Michel Nicolieru. Danas je to posebno bitno u kontekstu činjenice da neki u histeriji i kampanji koja se u nekim medijima vodi protiv HOS-a žele negirati njih doprinos u obrani zemlje prve polovice devedesetih.

Tom prilikom izbornik Tucak je rekao: ”Nama je izuzetno drago, počašćeni smo što smo prva nacionalna vrsta koja igra jednu službenu utakmicu u Vukovaru, gradu heroju, i ako barem na trenutak ovim ljudima koji su zadužili Hrvatsku kroz sport vratimo osmijeh na lica napravili smo veliku stvar…”

I zaista, hrvatski i francuski vaterpolisti simboličnom gestom, koja je donijela i izuzetno jaku poruku istine o Vukovaru te davne 1991. godine, izmamili su osmijeh na lica Vukovaraca, ali i zahvalnost žitelja tog herojskog grada na Dunavu, čija sudbina ostaje kao vječni znamen nepokolebljivosti i ustrajnosti u borbi za slobodu. Ne samo u hrvatskim razmjerima.

”To su redom mladi momci, koji vjerojatno i ne znaju za Domovinski rat, ne znaju istinu, ne znaju za stradanje njihovog državljana koji je došao boriti se za slobodu Hrvatske. Nakon ovog će sigurno oni biti bogatiji za jednu povijesnu istinu, jednu povijesnu činjenicu, i što i je bio cilj ovoga da se prikaže prava istina, pa i o čovjeku koji je ovdje došao boriti se za Hrvatsku, da ti mladi momci napuste Hrvatsku s jednim lijepim sjećanjem na ovaj grad, na ovu državu”, poručio je Tucak prije četiri mjeseca u Vukovaru.

Podsjetimo, hrvatski i francuski reprezentativci položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen obilježje francuskom i hrvatskom heroju HOS-ovcu Jean-Michelu Nicolieru, kod njegove biste, na mostu koji nosi ime po heroju. I pritom nisu imali nikakve dvojbe. Naprotiv.

Naime, francuski vaterpolski reprezentativac Mehdi Marzouki je tada rekao kako su ponosni na Jean-Michel Nicoliera, koji se dragovoljno došao boriti u Hrvatsku. Francuski reprezentativac je zaključio kako je Jean jedna poveznica između Hrvatske i Francuske te da je velika čast biti u Vukovaru. ”Čast je igrati utakmicu ovdje, doći u grad i čuti priču o gradu koji je bio najuništeniji u Hrvatskoj. Čast je predstavljati Francusku i Jean-Michel Nicoliera”,

Hrvatska je tada svladala Francusku 16:6, a utakmicu s tribina su gledale i dvije hrvatske dive, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te najbolja hrvatska sportašica svih vremena legendarna Janica Kostelić.

Izvor: Miroslav Herceg/narod.hr

Odgovori

Skip to content