LETICA: ‘Da slovenski političari nisu glupi i pohlepni, morali bismo prihvatiti ucjenu’

Osvrćući se na prošlotjednu presudu arbitražnog suda, politički analitičar dr. Slaven Letica je rekao kako su ‘srećom po nas, slovenski političari bili glupi, pohlepni i pokvareni pa je presuda arbitražnog suda sada međunarodno-pravno i moralno strašilo koje nas ni na koji način ne obvezuje’. Nadodao je kako će biti zanimljivo vidjeti kako će presudu komentirati Europska komisija koja je dopustila slovenske granične i ine ucjene.

Objavu Slavena Letice na Facebooku donosimo u cijelosti:

“NAŠI DOBRI SUSJEDI – SLOVENSKI POLITIČARI

Čitam mnoštvo komentara o graničnoj presudi korumpiranoga arbitražnog suda i ne mogu se načuditi kako naši javnosnici (političari, novinari, kolumnisti) ne vide bit; od mnoštva ‘stabala’ ne vide ‘šumu’: da slovenski političari nisu bili glupi, pohlepni i pokvareni – da nisu dogovarali prevaru sa arbitrima – presuda bi bila manje-više ista, ali bi bila zakonita i Hrvatska bi je morala prihvatiti.

Morali bi prihvatiti rezultate arbitraže koja je bila rezultat slovenske ucjene koju, navodno, dr. Ivo Sanader nije htio prihvatiti (i jučer me je u telefonskom razgovoru to pokušao uvjeriti, ali prije nego mu povjerujem do kraja, želim čuti što na istu temu kaže bivši nogometaš i karijerni političar Olli Rehn koji je, tvrdi bivši uzoriti premijer, vršio na njega pritisak da pristane potpisati ugovor o arbitraži u kojem se spominjala slovenska “spojnica” na otvoreno more), ali ju je pompozno, odjevena u crvenu halju, potpisala Jadranka Kosor.

Srećom po nas, slovenski političari su bili glupi, pohlepni i pokvareni, pa je presuda arbitražnog suda sada međunarodno-pravno i moralno STRAŠILO koje nas ni na koji način ne obvezuje.

U tom smislu, bit će zanimljivo vidjeti kako će je komentirati Europska komisija koja je dopustila slovenske granične i ine ucjene.

Kako smo danas punopravna članica EU, Slovenija više nije u prilici da nas ucjenjuje kao što je to činila godinama. Sloveniju je u tom pogledu sustiglo Cankarevo prokletstvo o kojem sam opsežno pisao prije dvije godine u Hrvatskom tjedniku, podsjećajući na sve ‘dobrosusjedske’ ucjene. Citiram dio tog opsežnog eseja: ‘Da su kršćanski nauk i dobri građanski običaji koji nam nalažu da susjedu u nevolji uvijek treba pružiti riječ utjehe i potpore, pa i ruku pomoći, a ne zapinjati mu nogu i odmagati, bili daleko od misli i dijela gotovo svih slovenskih političkih velmoža, svjedoči mnoštvo primjera: (1.) vojna okupacija Svete Gere; (2.) višestruke blokade pregovora s Europskom unijom, s pripadajućim ucjenama; (3.) pokušaj nasilnog prisvajanja 800 hektara hrvatskog katastarskog teritorija u međimurskoj općini Martin na Muri i opstrukcije izgradnje mosta preko rijeke Mure; (4.) pokušaj otmice CIJELE Savudrijske vale (Piranskog zaljeva); (5.) pokušaj otmice NE Krško; (6.) ucjene oko Ljubljanske banke; (7.) zahtjevi VRH-u da povlače punomoći hrvatske Vlade Privrednoj i Zagrebačkoj banci za tužbe protiv Ljubljanske banke; (8.) višegodišnja diskriminacija Agrokoru na slovensko „slobodnom“ tržištu; (9.) pokušaj prevare u arbitražnom procesu o razgraničenja na moru i kopnu i (10.) postavljanje žilet-žice na slovenskom i hrvatskom (!) dijelu granice koji je doveo do smrti brojnih životinja i slobodnog kretanja ljudi i životinja između naše dvije zemlje.’

Kako su slovenski političari izjavili kako kane primijeniti (‘implementirati’) odluke korumpiranog suda – kojeg su ONI korumpirali, a predsjednik Suda je na korupciju pristao i javno je priznao – bilo bi logično da se već slijedećeg tjedna povuku iz, primjerice, vojno okupirane Svete Gere.

Ako to ne učine pokazat će da i u izjavama o ‘implementaciji’ vrdaju i lažu.

Ovaj osvrt nema, dakako, nikakvog dodira s nama doista prijateljskim slovenskim narodom, nego s njegovim lažljivim, glupim, korumpiranim i ucjenama sklonim i naviklim – POLITIČARIMA.”

Na kraju je podsjetio na svoj članak koje je prije dvije godine pisao o Cankarovom prokletstvu, a članak možete pročitati ovdje.

NAŠI DOBRI SUSJEDI – SLOVENSKI POLITIČARIČitam mnoštvo komentara o graničnoj presudi korumpiranoga arbitražnog suda i…

Gepostet von Slaven Letica am Freitag, 30. Juni 2017

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content