JOŠ NISU ODUSTALI OD VELIKE SRBIJE: Nećete vjerovati što uče djecu u školi?!!

Sudjelujući na nedavnoj tribini „Udžbenici povijesti u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?“, koju je u Novom Sadu organizirao srbijanski Fond za humanitarno pravo, povjesničarka Marijana Toma je kazala kako „udžbenici iz povijesti u Srbiji selektivno i šturo prikazuju događaje, tendenciozno i namjerno prikrivaju podatke, a ponekad ih i falsificiraju pa se kroz udžbenike razvija ideja o naciji-žrtvi“.

Tako se u školskim knjigama četnici prikazuju kao jedini istinski pokret protiv okupatora, kao „jezgra srpskog građanskog otpora“, koji je pored Srbije, podrazumijevao Crnu Goru, cijelu Bosnu i Hercegovinu, dio Dalmacije uključujući Dubrovnik i Zadar, cijeli Srijem uključujući Vukovar, Vinkovce i Dalj, Vojvodinu, Kosovo i Metohiju te Makedoniju. Na taj su način, kaže profesorica Dubravka Stojanović, autori udžbenika iscrtali svoju željenu kartu etničkih granica Srbije.

U analizi udžbenika povijesti, autorica prof. Dubravka Stojanović je zaključila kako su „udžbenici postali više od prostora za manipulaciju prošlošću, postali su argument u političkoj borbi, čime su se udaljili od svoje obrazovne funkcije“.

Izvor: Dubrovački vjesnik/fenix-magazin.de

Odgovori

Skip to content