Oblačenje i zavjetovanje franjevačkih novaka na Visovcu

Na otočiću Visovcu obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja jučer je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman.

U koncelebraciji su bili vikar Provincije fra Ante Udovičić, ravnatelj i prefekt Sjemeništa fra Ivan Udovičić, meštar novaka fra Jure Šimunović, domagistar postulanata fra Zoran Kutleša, magistar bogoslova fra Ivica Jurić, visovački gvardijan fra Božo Duvnjak te još dvadesetak svećenika. U slavlju su sudjelovali franjevački bogoslovi, roditelji i prijatelji postulanata i novaka.

U novicijat na Visovcu su ušli:

Stipe Buljan (Sinj);
Tony Barać (Vrgorac);
Josip Jurić Šolto (Sinj-Glavice);
Zvonimir Papković (Split);
Domagoj Plavčić (Šibenik-Meterize);
Šimun Suton (Kočerin).

Na početku obreda oblačenja provincijal fra Joško Kodžoman je pitao kandidate za novicijat:

“Predraga braćo, što tražite od nas?’ Kandidati su jednoglasno odgovorili drevnom franjevačkom formulom: “Potaknuti božanskim nadahnućem, želimo biti dionici vašega života u bratstvu Reda manje braće. Usrdno molimo da nas, obučene u odjeću kušnje, iskušate te naučimo s ljubavlju i veselo na sebe uzeti jaram Gospodinov i tako savršeno nasljedovati Krista – po uzoru siromašnog i poniznog sv. Franje – ljubitelja križa”.

Provincijal je na to odgovorio: “Bogu hvala. Čestitamo vam i uključujemo vas u svoje bratstvo da s nama postanete jedno srce i jedna duša”.

Zatim je o. Provincijal molio za novake: „Bože, začetniče i darovatelju svetoga zvanja, dobrostivo pogledaj ove svoje službenike koji te ponizno mole. Daj da ova braća, koja žele iskusiti naš način života, molitvama i zaslugama blažene i bezgrešne Djevice Marije i zagovorom Serafskog Oca, nauče iskreno i čisto ispovijedati, žarko moliti, dolično živjeti, ponizno slušati, čuvati čistoću srca i tijela, revnovati za sveto siromaštvo i čeznuti za vrhuncem svakog savršenstva. Po Kristu Gospodinu našemu.“

Slijedila je propovijed o. Provincijala u kojoj je istaknuto kako rijeka Krka na kojoj se Visovac nalazi donosi svježinu i život svugdje gdje prolazi i svugdje gdje prođe niču nove mladice, pa tako i naša Provincija danas dobiva nove mladice, radujemo se zbog toga. O. Provincijal zahvalio je svima koji su sudjelovali u odgoju ovih mladića te nadodao: „dobar ste posao obavili“.

U nastavku je slijedio obred zavjetovanja.

Zavjetovali su se:

Fra Davor Landikušić (Neorić);
Fra Ivan Novaković (Broćanac – Prugovo);
Fra Marko Pudar (Kaštel Sućurac).

Njih trojica na Visovcu su proveli godinu dana novicijata te je sada došao trenutak za iduću stepenicu tj. obvezivanje na vršenje tri zavjeta: čistoće, poslušnosti i siromaštva. Novozavjetovanici, jedan po jedan su kleknuli pred Provincijala i čitali obrazac zavjetovanja:

„Na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva.
Ja, brat I. I., jer mi je Gospodin udijelio ovu milost
da Evanđelje i stope Gospodina našega Isusa Krista izbližega slijedim,
pred prisutnom braćom,
u tvojim rukama, provincijale fra Joško, čvrstom vjerom i voljom:
zavjetujem Bogu Ocu svetome i svemogućemu
da ću na godinu dana
živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći;
ujedno se obvezujem na život i Pravilo Manje braće
što ga je potvrdio papa Honorije
te se obvezujem da ću ga vjerno obdržavati
sukladno Konstitucijama Reda Manje braće.
Predajem se, stoga, svim srcem ovome bratstvu
da bih, učinkovitim djelovanjem Duha Svetoga,
vođen primjerom Marije Bezgrješne,
zagovorom Oca našega svetoga Franje
skupa sa svim svetima, i uz vašu bratsku pomoć,
mogao ustrajno težiti savršenoj ljubavi
u služenju Bogu, Crkvi i ljudima.“

Nakon izgovorenih riječi zavjetovanja, o. Provincijal je zaključio riječima:

„A ja, u ime Crkve i našega bratstva primam tvoje zavjete, i budeš li ih obdržavao, u ime svemogućega Boga obećajem ti vječni život“.

Poslije zavjetovanja o. Provincijal predao je pojedinačno svakom zavjetovaniku Pravilo i Generalne konstitucije.

Novozavjetovana braća nakon ovog slavlja idu na neko vrijeme kući, te će kasnije biti raspoređeni u neko od provincijskih svetišta i do daljnjeg će biti pridruženi bogoslovima u klerikatu o. fra Ante Antića u Splitu.

Cjelokupno slavlje na Visovcu uveličao je pjesmom Zbor franjevačkih bogoslova iz Splita pod ravnanjem fra Frane Bosnića.

Na samom kraju fra Božo Duvnjak, gvardijan visovačkog samostana, čestitao je novacima i zavjetovanicima te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga slavlja i pozvao sve na okrepu i osvježenje.

MISIJA / FRANJEVCI SPLIT

Odgovori

Skip to content