Preminuo je mali Charlie – Papa ga povjerio Nebeskom Ocu

Charliejevi roditelji, prije konačnoga pravorijeka pred Viskoim sudom u Londonu (London, 24.7. 2017.). – REUTERS

Sveti Otac je sinoć sa svog računa at Pontifex, uputio tweet slijedećeg sadržaja: „Maloga Charlieja povjeravam Ocu i molim za roditelje i za osobe koje su mu htjele dobro“. Bila je to reakcija pape Franje, na vijest o smrti maloga Charlieja Garda, koji je preminuo sinoć, svega nekoliko dana prije svoga prvog rođendana.

„Naš dragi sin je otišao. Uistinu smo ponosni na Charlieja“ – kazali su Charliejevi roditelji, Connie i Chris, obznanivši tako sinoć, smrt svoga sina, čija je životna drama, posljednjih mjeseci, diljem svijeta izazvala velike simpatije, ali i polemike.

Podsjećamo da je Charlie, nakon pravne bitke roditelja, da ga se pripusti eksperimentalnom liječenju, po odluci Visokoga suda u Londonu, premješten u hospicij za terminalne bolesnike. Ondje je u prisutnosti svojih roditelja i stručnog medicinskog osoblja, malo nakon što je respirator isključen, završio svoj kratki život.

Nakon vrlo duge zakonske bitke Charliejevih roditelja – usprkos neslaganja odgovornih osoba londonske bolnice, da ga podvrgnu eksperimentalnom liječenju u Sjedinjenim državama ili u Rimu, roditelji su odustali, jer je mnogo vremena izgubljeno zbog „zakonskih i birokratskih otezanja“ – smatra mališanova majka, smatrajući da je trebalo intervenirati odmah, kako bi se učinilo sve da se dijete spasi.

Roditeljima maloga Charlieja stižu tisuće molitava, izraza sućuti, pa i preko društvenih mreža. Charlie je rođen 4. kolovoza prošle godine (2016.) i za nekoliko dana – da se odmah bilo pristupilo liječenju – navršio bi svoju prvu godinu života. U početku je sve izgledalo uredu, ali nakon nekoliko tjedana počeli su se očitovati simptomi vrlo rijetke degenerativne bolesti, koja je prouzročila rapidno gubljenje mišićne mase.

Charlieja su roditelji željeli odvesti kući, kako bi preminuo u svojoj sobici, u intimi doma i uz svoje roditelje, ali to navodno nije bilo moguće, jer respirator i popratni instrumentarij, koji su ga održavali na životu fizički nisu mogli ući u kuću, dok je Charliejeva majka naposljetku ustvrdila kako se londonska bolnica „oglušila na njihovu posljednju želju“.

U međuvremenu se, saznavši i sam za Charliejevu smrt izjavom oglasio i kardinal Nichols, nadbiskup Westminstera i predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa:

“Duboko sam ožalošćen viješću o smrti malog Charlieja Garda. Želim izraziti iskrenu i duboku sućut roditeljima koji su ga ljubili tako snažnom i neumornom ljubavlju. Uvjeravam ih u svoje kao i u molitve Katoličke zajednice. Molimo se da ih naš nebeski Otac, koji je zasigurno primio dušu njihova voljenog sina u nebo, utješi i ojača, kao i cijelu njihovu obitelj i prijatelje.

Isto tako dajem podršku i osoblju bolnice Great Ormond Street, koje se brinulo za Charlieja, tijekom svih ovih dugih mjeseci njegova kratkog života. Posjetivši nedavno i sam ovu bolnicu, poznat mi je velikodušan i izvanredan profesionalizam i sredstva, koja su na raspolaganju svakom mladom pacijentu i obitelji, u ovoj izvanrednoj bolnici. I oni će također okusiti tugu zbog smrti Charlieja Garda. Počivao u miru” – kazao je na kraju svoje poruke kardinal Nichols.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content