Plenković daje, a Hrvati plaćaju da Pupovčeve Novosti huškaju na mržnju prema Hrvatskoj

“Da našim dičnim “medijima potpalim maštu” da se ohrabre i pitaju nešto pastoralnog Pupovca o ovome…”, upozorio je zamjenik načelnika Općine Kistanje Roko Antić na društvenim mrežama, podsjećajući na naslovnicu Pupovčevih Novosti s početka kolovoza kada je Hrvatska trpila velike štete od požara.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=462339710811020&id=100011049845872

Na naslovnici je pisalo “Lijepa naša lijepo gori”, što bi se moglo protumačiti kao naslađivanje i veselje zbog nezapamćenih požara koji su već uništili brojne kuće, površine i gospodarstva ovoga ljeta. Možda i na poticanje podmetanja novih požara?

Ovakvo ruganje požarima i katastrofalnoj tragediji hrvatski porezni obveznici platit će i 2017. godine 3,200.000 kuna!

S obzirom da je predsjednik Vlade Andrej Plenković izbacio Most iz vlasti a ubacio HNS i Milorada Pupovca, te način na koji je Milorad Pupovac govorio o Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi, teško se ne zapitati je li to bio višemilijunski avans političke trgovine?

Udruga U ime obitelji u veljači ove godine napravila je dotadašnju analizu članaka iz tjednika Novosti i dostavila izvješće premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

“Da su požare podmetali Hrvati javnost bi sve već znala o počiniteljima i njihovim obiteljima”, upozorio je još zamjenik načelnika Općine Kistanje Roko Antić, dodajući da svi požari koji su gorili u kolovozu u Kistanjama su podmetnuti, podmetali su ih Srbi, ističe Antić.

“Vatra nam je došla do samih kuća. U jednom je trenutku zavladala totalna panika. Nekome smo se očito opasno zamjerili.
‘Interesantno’ ili ne – Kistanje gori na sve strane…ali ne damo se.”, objavio je iz Kistanja Roko Antić uz brojne fotografije vatre koja guta sve pred sobom.

Podsjetimo, u ponedjeljak nešto iza podneva zajedno su bila šestorica mladića, trojica iz Radučića te trojica iz Srbije, svi s hrvatskim državljanstvom. Dvojica mladića, stari 18 i 17 godina uhićena su dok je četvero njih nakon ispitivanja u policiji pušteno, javljaju 24sata.

Jedan uhićeni je s adresom iz Srijemske Kamenice u Srbiji, inače državljanin Hrvatske. Drugi uhićeni je iz Radučića, kninsko područje.

Dok su bili uz željezničku prugu, uhićeni su, sumnja se, zapali suhu travu upaljačem i vatra je planula. Vatra se ubrzo proširila prema NP Krka i cesti Kistanje – Knin. Svi su samo promatrali kako vatra divlja. Kako im niti to nije bilo dosta pa su, uhićeni vatru zapalili na još jednoj poziciji.

Na mladiće, da bi mogli imati veze s požarima, najprije su posumnjali zaposlenici NP Krka koji su ih zamijetili u blizini požarišta.

Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani su Republike Srbije, njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo.

Radići Donji pripadaju općini Ervenik, i zaseok su mjesta Radučić, koji se nalazi unutar granica Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Prema popisu iz 1991. godine, Radučić je imao 482 stanovnika, od čega 475 Srba, 1 Hrvat i 6 ostalih, dok je prema popisu iz 2011. u Radučiću živjelo 252 stanovnika. Nekad su Hrvati činili značajan udio stanovništva na prostoru općine Ervenik, ali su se gotovo svi iselili poslije Drugog Svjetskog rata.

Srijemska Kamenica, iz koje je jedan od počinitelja s adresom u Srbiji, gradsko je naselje pored Dunava. Danas ima preko 11.140 stanovnika i dio je užeg gradskog područja Novog Sada. Za vrijeme NDH nosila je ime Hrvatska Kamenica.
Mjesni Hrvati teško su stradali u pogromu u listopadu 1944., kojeg su počinili organi nove “narodne vlasti”. Za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, tamošnji Hrvati bili su izloženi neviđenim pritiscima od strane velikosrpskih ekstremista, u cilju istjerivanja iz Srijemske Kamenice.

Osamostaljenjem Hrvatske i srpskom oružanom pobunom u Hrvatskoj, bijes srpskih šovinista učinio je živote domaćih Hrvata nemogućim.

Za tadašnje akcije etničkog čišćenja Srijema od Hrvata, bile su intenzivna zlostavljanja i svećenstva. Posebno se angažirao Vojislav Šešelj u istjerivanju medicinskog osoblja i pacijenata hrvatske nacionalnosti iz tamošnjeg Kliničkog bolničkog centra.

> Pratite uživo: UIO – Zloporaba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini

Tjednik “Novosti” izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, a toj nevladinoj udruzi na čelu je predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Tjednik se financira iz državnog proračuna tj. naših džepova. Dio novinara i urednika iz nekadašnjeg “Ferala” nakon gašenja lista, prešao je u Pupovčeve “Novosti”.

Glavni je urednik Nikola Bajto, izvršna urednica Tamara Opačić, a kao kolumnisti navedeni su Marinko Čulić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić, Sinan Gudžević, Boris Rašeta.

I dok se danas Hrvati nadljudskim naporima bore spasiti kuće, sve su snage na terenu i brani se svaki metar naše predivne zemlje, njima “Lijepa naša lijepo gori”.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content