Sveti Pio X.

Današnji sveti zaštitnik, papa Pio X., rođen je 2. lipnja 1835. kao Giuseppe Melchiorre Sarto u Rieseu kraj Trevisa, drugo od desetoro djece siromašnog postolara i poštara.

Bogoslov u Padovi, svećenik (1858), kanonik i profesor dogmatske i moralne teologije u Trevisu (1875), biskup Mantove (1884), kardinal i patrijarh Venecije (1893), izabran je za papu 1903. Dokinuo je pravo veta pri izboru pape što su ga imale Španjolska, Francuska i Austrija, smanjio napetosti između Svete Stolice i talijanske države i dopustio talijanskim katolicima sudjelovanje u izborima i političkom životu. Mnogo je učinio u crkvenoj, duhovnoj i liturgijskoj obnovi, osnovao Biblijski institut u Rimu, reformirao i preuredio Rimsku kuriju, promicao kršćansku pouku i pobožnosti, zalagao se za svakodnevnu i ranu pričest (od sedme godine), ponovo uveo gregorijansko pjevanje, poticao jasne i jednostavne propovijedi, pomagao misije, objavio prvi Zbornik crkvenog prava. Marijanski papa, izraziti pastoralac, prijatelj i zaštitnik siromaha i radnika, preminuo je na današnji dan, 21. kolovoza 1914, duboko potresen izbijanjem prvog svjetskog rata. Papa Pio XII. proglasio ga je blaženim 1951., a svetim 1954. Zaštitnik je prvopričesnika, hodočasnika te mnogih biskupija i naselja po cijelom svijetu.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

1 comment

  1. Suzana saloma

    22. KOLOVOZA – BLAZENA DJEVICA MARIJA KRALJICA

    Najdostojnija Kraljice svijeta, Marijo, vazda Djevice, posreduj za nas mir i spasenje, Ti koja si rodila Krista Gospodina, Spasitelja sviju. Aleluja.
    R: Marija je Djevica uzasla na Nebo, aleluja!
    O: S Kristom kraljuje u vijeke. Aleluja!
    Pomolimo se:
    Podaj nam, molimo Te Gospodine, da mi, koji slavimo blagdan Blazene Marije Djevice svoje Kraljice, osigurani Njezinom zastitom zavrijedimo postici mir u sadasnjosti i slavu u buducnosti.
    Po Kristu Gospodinu nasem, koji s Tobom i Duhom Svetim zivi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen

    POSVETNA MOLITVA BEZGRESNOM SRCU MARIJINU
    (Moli se javno u Crkvama na blagdan Bl. Dj. Marije Kraljice – po naredbi Pape Pija XII.)

    Kraljice svete Krunice, Pomocnice krscana, Utociste ljudskog roda, Pobjednice u svim Bozjim bojevima, ponizno se prostiremo pred Tvojim prijestoljem, sigurni da cemo postici milosrdje i primiti milost i prikladnu pomoc u sadasnjim nevoljama, ne zbog svojih zasluga, u koje se ne uzdajemo, nego jedino zbog neizmjerne dobrote Tvoga Materinskog Srca. Pouzdajemo se u Tebe, u Tvoje Bezgresno Srce, i posvecujemo Ti se, ne samo s citavom Crkvom, otajstvenim tijelom Tvoga Isusa, koji trpi na tolikim stranama i na tolike je nacine mucena i progonjena, nego i s cijelim svijetom kojeg razdire nesloga, potresa mrznja – te je tako zrtva nepravde!
    Neka Te ganu, o Majko i Kraljice, tolike materijalne i cudoredne rusevine, tolike boli, tolike tjeskobe, tolike izmucene duse, tolike u pogibelji da se zauvijek izgube. Ti nam, o Majko milosrdja, izmoli od Boga krscansko izmirenje naroda i jos nam postigni one milosti koje mogu u cas obratiti ljudska srca, one milosti koje pripremaju i osiguravaju to zeljkovano pomirenje.

    Kraljice Mira, moli za nas i daj svijetu mir u istini, u pravdi, u Kristovoj ljubavi. Osobito mu daj dusevni mir da bi se u spokojstvu reda sirilo kraljevstvo Bozje. Pokazi svoju zastitu nevjernicima i onima koji leze u smrtnoj sjeni. Daj da za njih izadje Sunce istine, te mogu zajedno s nama ponavljati pred Jedinim Spasiteljem svijeta: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima koji su dobre volje.
    Izmoli mir, o Presveta Kraljice Mira, onima koji su odijeljeni zbog zablude ili zbog nesloge, a posebno onima koji pokazuju narocitu poboznost prema Tebi, i dovedi ih natrag u jedan Kristov ovcinjak, pod jednoga i pravoga Pastira.
    Nasa Kraljice i Majko, izmoli potpunu slobodu svetoj Crkvi Bozjoj; brani je od njezinih neprijatelja; zaustavi sve siru poplavu necudorednosti; potakni u vjernicima ljubav prema cistoci, provodjenje krscanskog zivota i apostolsku revnost, da bi se pucanstvo onih koji sluze Bogu povecalo po zaslugama i po broju.

    Konacno, kao sto su bili Srcu Tvoga Isusa posveceni Crkva i citav ljudski rod, da bi ono bilo za njih, koji stavljaju svu nadu u Njega, neiscrpivi izvor pobjede i spasenja, tako isto mi posvecujemo sebe zauvijek i Tebi, Tvome Bezgresnom Srcu, o Majko nasa i Kraljice svijeta, da bi Tvoja ljubav i zastita pospjesile pobjedu kraljevstva Bozjega, pa da Te svi narodi, pomireni s Bogom i medju sobom proglase Blazenom i zajedno s Tobom zapjevaju od jednoga kraja zemlje do drugoga vjecni “Velica”, slave, ljubavi i zahvalnosti Srcu Isusovu, u kojem jedino mogu naci istinu, zivot i mir.
    Amen.

    22. KOLOVOZA – BLAZENA DJEVICA MARIJA, KRALJICA, Blagdan

    Papa Pio XII. zakljucio je proslavu Marijanske godine 1954. uvodjenjem blagdana Bl. Dj. Marije, Kraljice.
    Blagdan se slavio najprije 31. svibnja, a po novom se kalendaru slavi danas, na osminu Marijina Uznesenja dusom i tijelom na Nebo. Po svome Uznesenju Marija je postala Kraljica i Neba i Zemlje. Nauk je o Marijinu dostojanstvu Kraljice izlozio Pio XII. u svojoj enciklici Ad caeli Reginum.

    Naslov “Kraljice” ide medju one Marijine oznake sto Joj dade vjernicko razmisljanje, a jos vise pucka poboznost. Marija se u poboznosti ne naziva samo “Kraljica”, vec i “Gospodarica”, “Vojvotkinja”, pa cak i “Carica”, u nasem starom jeziku “Cesarica” Da li je Mariji pridavanje takvih naslova teoloski opravdano? – JEST, jer se Ona kao Majka i sluzbenica Gospodinova dostojno pokazala takove casti. Njezino kraljevsko dostojanstvo proizlazi iz Njezina bogomajcinskoga dostojanstva. No, ako liturgija kaze “da Bogu sluziti znaci kraljevati”, onda je Marija kao najodlicnija Gospodinova sluzbenica i iz toga razloga prava Kraljica.

    Zanimljivo je da je krscanska poboznost Marijin naslov Kraljice cesto vezala uz pojam milosrdja, kako to svjedoci ona lijepa, u srednjem vijeku nastala molitva “Zdravo Kraljice, Majko milosrdja!” Ona oznacuje vjeru u Marijinu dobrotu i spremnost da nas grjesnike pred Gospodinom zagovara, da nam od Njega prosi oprostenje i milost. Marija se kao Kraljica sagiba nad nasu ljudsku bijedu i pritjece joj u pomoc.

    “Promotri kako je ispravnim uredjenjem i prije Uznesenja, po svem svijetu zasjalo Marijino divno ime i kako se posvuda o Njoj rasirio slavni glas, i prije nego bijase na Nebo uzneseno Njezino velicanstvo. Dolikovalo je, naime, da Djevica Majka zbog casti svoga Djeteta najprije vlada na zemlji, a da onda uz slavu zadobije Nebo. Dolicno je bilo da se rasprostre u nizim stranama, da bi u svetoj punini usla u nebesko; prenosena od Duha Gospodnjega iz kreposti u krepost, iz jasnoce u jasnocu.
    Tako je vec u tijelu imala predokus buducega kraljevanja. A prispjevsi neizrecivom uzvisenoscu k Bogu, sada je bliznjima blagonaklona neiskazivom ljubavlju. Zato Joj Andjeli iskazivahu sluzbu, zato Je ljudi stovahu svojom odanoscu. Njoj je pristupio Gabrijel s Andjelima, a Ivan, radujuci se sto je njemu kao djevcu s Kriza , bila povjerena Majka Djevica, sluzio Joj je s apostolima. Prvi su se veselili sto vide Kraljicu, a ovi drugi Gospodaricu. Jedni pak i drugi, bijahu Joj poslusni blagim zanosom odanosti.
    A Ona, boraveci u najuzvisenijoj kuli kreposti i kao more puna Bozanskih darova, vjernom i ozednjelom puku u najvecem je izobilju izlijevala bezdan milosti, kojom je sve nadvisivala. Tijelu je, naime, pruzala spasenje, a dusi lijek, mocna da podigne iz tjelesne i dusevne smrti. Tko je ikad od Nje otisao bolestan, zalostan ili neupucen u nebeska otajstva? Tko se nije vratio kuci veseo i radostan, jer je isprosio od Gospodinove Majke Marije, sto je htio?
    Obilujuci tolikim dobrima, Zarucnica, Majka jedinog Zarucnika, mila i najdraza u raskosima, vrelo razumnih vrtova, zdenac zivih i ozivljavajucih voda koje snazno teku s bozanskog Libana – Ona je tim nebeskim pritjecanjem dovodila s brda Siona do okolnih izvanjskih naroda, rijeke mira i tokove milosti. Kad je, dakle, Njezin Bog i Sin, Kralj kraljeva, doveo Djevicu djevica uz slavlje Andjela, radost Arkandjela i klicanje Neba, ispunjeno je prorostvo psalmiste, koji govori Gospodinu: “Kraljica ti zdesna stade, u odjeci pozlacenoj, zaodjenuta izvezenim ruhom.”

    Nas hrvatski narod u 14 stoljeca burne povijesti svojega opstanka vodio je teske ratove i podnosio velike kusnje. Bila nam je sudbina da se borimo i da ginemo. Bizant, Turci, Madjari, Austrija, Nijemci, Talijani, Komunisti i partizani, Srbi i Jugocetnici i drugi hrvatski izrodi i domaci izdajnici, rusili su nam cast, dostojanstvo i postenje. Svi su nas varali i tlacili i htjeli su nam unistiti VJERU, jezik i naciju.
    I tada smo digli oci i ugledali Mariju gdje stoji pokraj nas, uz nasa ramena, na vrhovima nasih brda, na raskrscima nasih puteva, ogrnuta Svojim Majcinskim plastem, hoteci nas sve zakriliti.
    I tako je Marija kao Majka s nama gladovala, trpjela, molila se i borila. Imala je svojih stotine tvrdjava i bedema da nas zastiti od neprijatelja. Marija je najvjernija zastitnica Hrvatskoga naroda.
    Znao je to nas narod vec punih 1400 godina, pa Joj je pjevao i dan danas pjeva:
    “Gospe nasa, Kraljice Hrvata, draza Si nam od suhoga zlata!”

    krstenje Abba OCE prvi pricest SIN bermanje DUH SVETI

    sada znate zasto su SAKRAMENTI vazni!

Odgovori

Skip to content