Dr. Stjepan Šterc: S ovakvim trendovima svake godine bit će sve manje prvašića

Počela je nova školska godina, a ove je godine u Hrvatskoj prvi razred upisalo 2139 učenika manje nego prošle. Riječ je o doista alarmantnim podacima, stoga smo za komentar upitali najpoznatijeg hrvatskog demografa, dr. Stjepana Šterca.

“Moje su procjene da će te tendencije u budućnosti biti još negativnije, s obzirom na broj stanovništva”, rekao je Šterc za Direktno i dodao: “Nastave li se ovakvi trendovi iseljavanja, jasno je da ćemo svake godine imati sve manji broj prvašića”.

Dodao je kako razlog nije samo u sve manjem natalitetu, već i u iseljavanju mladih obitelji u druge zemlje. Na naš upit čini li mu se da ova Vlada ima sluha za demografska pitanja, Šterc je odgovorio kako je već “u više navrata isticao da se na problematiku demografije u Hrvatskoj gleda poprilično neozbiljno”.

“Usprskos političkim programima i svemu ostalom, usprkos tome što imamo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na operativnoj razini zapravo se ništa ne događa”.

Na pitanje može li usporediti postupke ove Vlade s učincima nekoliko prethodnih, Šterc je uzvratio:

“Ova Vlada sigurno nije napravila neki korak dalje, ali ona se uopće ne može uspoređivati s nekoliko prethodnih vlada, najčešće lijevih, za koje su demografska pitanja bila nepoznata tema. Mnoge od njih uopće nisu govorile o tome”.

Pa ipak, kada smo ga pitali postoje li na lokalnoj razini neki svijetli primjeri, Šterc je izdvojio neka otočna i priobalna mjesta, poput Novske, Blata i Vira, te zaključio:

“Danas su u Hrvatskoj mnoge lokalne uprave i samouprave shvatile da je to njihov velik problem, da im ponestaje ljudi za tradicionalne djelatnosti. Čak je i Grad Zagreb osnovao Ured za demografiju unutar svoje Gradske uprave. Svi polako shvaćaju da se to ipak ne može mirno promatrati, ali zasad su prave promjene izostale”, poručio je Šterc.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content