Optimizam u bolje dane, usprkos svim nedaćama, nudi nam knjiga “Hrvatski patriotizam”

Nova knjiga dr. sc. Zdravka Tomca zanimljivog naslova „Hrvatski patriotizam“, predstavljena u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, izazvala je interes i popunila vrlo brzo veliku dvoranu zainteresiranom publikom, koja je željela čuti odgovore na pitanja koja se kriju u naslovu knjige. Vjerujem da su dobili i više od očekivanog  jer su se predstavljači dr. sc. Drago Šimundža i sam autor dr. sc. Zdravko Tomac u iscrpnom izlaganju trudili obujmiti gotovo sve teme, prijepore i probleme hrvatske stvarnosti koje čitatelju nudi knjiga na svojih 400 stranica.

Problemi prošlosti  s problemima aktualnog domovinskog trenutka umreženi  su i uronjeni u naš svakidašnji život. Stavljaju nas uvijek pred istim izazovima s bezbroj pitanja na koja najčešće dajemo nedvosmislen odgovor, ali samo  verbalno i u kondicionalu bez stvarnog djelotvornog učinka. „Došlo je vrijeme, ustvari zadnji trenutak da se utvrdi istina jer bez istine ne će biti moguće konačno zaustaviti krvave hrvatske mostove sukobljenog, ideološki podijeljenog  hrvatskog naroda“ , ključna je poruka autora. Preduvjet za zajednički korak je, kako to sam autor lijepo naglašava, hrvatska emocionalna povezanost i ljubav prema vlastitom narodu i Domovini. Nasuprot formalnoj ili samo verbalnoj povezanosti koja svoje egoističke interese želi sakriti iza pukih izjava velikog hrvatstva dr. sc. Drago Šimundža vrlo je emotivno i u zanosu objašnjavao pojam patriotizma, domoljublja, rodoljublja. Što znači ljubiti svoju domovinu, svoj narod? Koliko je moćan i učinkovit taj osjećaj u nama? Emocionalni Hrvat uživa u svakom uspjehu svoje hrvatske države i svoga naroda. On sudjeluje na izgradnji njihovog boljitka. Dijeli radost vrhunskih uspjeha svojih sunarodnjaka  u znanosti, umjetnosti, gospodarstvu, kulturi, u svemu što čini napredak u narodu. Spreman je žrtvovati svoj život u obrani identiteta i opstojnosti svojeg naroda.  „Hrvatom se postaje subjektivno, osjećajno, dobrovoljno i svjesno svjedoči spremnost na žrtvovanje za vlastiti narod“, poručuje nam dr. sc. Tomac.

U prvom dijelu knjige autor govori o svojem životnom putu: „S jedne strane sam bio sanjar, maštalac i nepopravljivi idealist, čovjekoljubac i veliki optimist koji nije mogao živjeti bez vjere u smisao života, harmoniju, ljubav i dobrotu. Ti ideali za mene su bili prijeko potrebni kao i kruh i voda. Međutim, veći dio moga života, u meni je usporedno živio borben čovjek koji je smatrao da nije dovoljno pisati i govoriti o dobru, ljubavi, nego da se je potrebno i osobno boriti da se ti ideali ostvare.“ Sigurna sam da je i ova knjiga autorov doprinos boljem svijetu.

Potom se dr. sc. Tomac izravno obratio zainteresiranoj publici  i vrlo uvjerljivo otvorio mnoge teme o kojima detaljno piše u knjizi, a koje još uvijek predstavljaju kočnicu našem boljitku.

Na pitanje o budućnosti hrvatskog naroda dr. Šimundža, kao i dr. Tomac, optimisti su u zaključku: „Hrvatski narod ima svoju budućnost jer u ovom narodu ima dovoljno gorljive ljubavi, svojevrsne opijenosti i zanesenosti svojom Domovinom, poštivanja tradicije, odgovornog svjedočenja svojeg identiteta spremnošću na žrtvu za svoje nacionalne ideale!“

Predstavljanje knjige „Hrvatski patriotizam“ organizirali su Hrvatska udruga Benedikt i Izdavačka kuća Tkanica iz Zagreba. Voditelj večeri bio je Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt koji je, prije najave predstavljača, biranim citatima iz knjige zgodno uvodio publiku u nove teme.

 Margita Vučetić/HUB

Odgovori

Skip to content