Počeli radovi na sanaciji odlagališta otpada na Karepovcu

„Danas počinjemo jedan veliki iskorak prema budućnosti grada. Vjerujem da ćemo u dobro ugovorenom poslu s „Eurco d.d.“ i „G.T. Trade d.o.o.“ te svima drugima koji će odrađivati ovaj značajan posao za grad Split i 19 gradova i općina naše županije koji zadnjih 50-tak godina ovdje odlažu svoj otpad dovršiti ovu priču u ugovorenom roku od 30 mjeseci. To će biti vrijeme iskušenja i izazova, ali se okupio dobar tim koji će to odraditi“ kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u povodu današnjeg početka radova na sanaciji odlagališta otpada na Karepovcu. 

Riječ je o početku radova na realizaciji prve faze sanacije, za koje je ugovor, vrijedan 83.912,911,19 kuna s PDV-om, Grad Split s izvođačima potpisao 19. listopada ove godine. Grad Split je osigurao 60 posto sredstava, dok će preostalih 40 posto biti iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Splitski gradonačelnik je zamolio za strpljenje kako Splićane, tako i Solinjane, jer će u predstojećem razdoblju morati istrpiti i neke neugodne trenutke, što se prvenstveno odnosi na moguće izbijanje neugodnih mirisa. „Zbog toga smo s nadležnim inženjerima i izvođačima radova dogovorili da će se u trenucima kada dođe do najveće emisije neugodnih mirisa voditi računa o klimatskim uvjetima te u slučajevima nepovoljnog vjetra tome prilagoditi radove i učiniti tu emisiju što manjom“, kazao je gradonačelnik pozvavši sve građane da dođu vidjeti kako se s njihovim – našim novcem završava jedna priča sa ekološkom bombom u srcu grada. „Siguran sam da ćemo, po završetku druge i treće faze paketa ‘A’, već 2021. godine raspravljati koje ćemo zelenilo saditi na ovu uzvisinu, koja će, nadam se, u narednom razdoblju biti rekreacijski park za građane, ali i ponos ovog – istočnog dijela grada, koji je prečesto bio zapostavljan. Odlučni smo pokrenuti stvari. Ovdje živi najveći dio naših sugrađana, vrlo mnogo djece, a ovaj će prostor postati zdrav i u kojem će se Splićani ugodno osjećati“, rekao je gradonačelnik Krstulović Opara. Dodao da će se tijekom radova na prvoj fazi projekta raditi na natječajnoj dokumentaciji za drugu i treću fazu prvog paketa, u okviru kojih se predviđa dovršenje ulaznog dijela te otplinjavanje i ozelenjavanje. Pritom je naglasio kako je treća faza paketa „A“ izravno vezana za aktiviranje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, za kojeg je nedavno ishodovana lokacijska dozvola i čime je trasirana dinamika koja će izravno utjecati i na sudbinu Karepovca.

Arsen Zoran Tonšić, vodeći inženjer na gradilištu je istaknuo kako je riječ o vrlo zahtjevnim radovima koji uključuju preoblikovanje odlagališta, izgradnju odlagališne kazete, prikupljanje procijednih i oborinskih voda i izgradnju kompletne infrastrukture odlagališta. „Koristimo ovo zimsko vrijeme da maksimalno izađemo u susret građanima i molim ljude da se strpe, jer se konačno bližimo kraju ove agonije. Preoblikovanje znači da ćemo s jednog dijela otkapati otpad i prebacivati ga na drugu stranu. Riječ je o uređenju površinskih zona na sjeveru, zapadu i jugu, a na istoku će se izgraditi odlagališna kazeta. Otpad ostaje ovdje, samo će se preoblikovati. Što se tiče mirisa, još neko vrijeme u ovoj fazi izvođenja radova ćemo imati neugodne mirise, ali to ne bi smjelo biti nešto ekstremno, a ako i bude poduzet ćemo mjere zaštite da se to minimalizira. Nakon 30 mjeseci ljudi će ovdje vidjeti brdo – tijelo odlagališta, koje će biti prekriveno s izravnavajućim slojem, bit će kafene boje, a na istoku će vidjeti odlagajuću kazetu, koja će biti s drenažnim šljunkom, koja će biti spremna za prihvat tekućeg otpada, koji će se dovoziti do konačnog zatvaranja odlagališta. Vidjet će se i obodna cesta, bazen za prikupljanje procijednih voda – odvodnja će se vršiti prema pročiščivaču Stupe, potom kanale za prikupljanje oborinskih voda. Znači, riječ je o pripremi za drugu i treću fazu, kada će se izvršiti konačno zatvaranje i ozelenjavanje odlagališta“, kazao je Tonšić.

Direktor „Čistoće“ Miroslav Delić, je potvrdio da će se na Karepovac dovoditi otpad dok se Centar u Lećevici ne stavi u funkciju. „Mi smo s izvođačima potpisali ugovor da budemo podizvođači u procesu sanacije u prihvatu i deponiranju novog smeća koje se donosi, kako bi se izvođači u potpunosti mogli posvetiti radovima na sanaciji. Prije četiri godine, nakon prosvjeda građana, sjeli smo s njima, promijenili mnogo toga i doveli stvar do početka sanacije. Nakon završetka bi sve to trebalo izgledati kao zelena oaza. Treba nam samo strpljenje, kojeg smo imali do sada u protekle 53 godine i sa stotinama neriješenih imovinsko-pravnih problema, da se problem riješi na zadovoljstvo svih građana Splita, a i nas koji radimo u ‘Čistoći’“, rekao je Delić.

Ispred građana, koji žive na području oko Karepovca Tihomir Barić iz Građanske inicijative „Karepovac-drugo lice Splita“, izrazio je zadovoljstvo jer je konačno došao dan kada je započeta sanacija odlagališta otpada na Karepovcu. „Sretan sam da smo konačno dočekali početak sanacije, iako ću biti još sretniji kada završi ta sanacija i kada napokon prestanu dolaziti kamioni sa smećem. Bili ste svjedoci raznih prosvjeda i šetnji po Karepovcu, mnoštva sastanaka, ali evo, konačno su ti naši napori urodili plodom. Sada nam predstoji vrijeme koje moramo izdržati, u kojem će doći do premještanja smeća, ali kad smo mogli izdržati 50-tak godina izdržat ćemo i tih 6-7 mjeseci, a onda će sve biti puno lakše. Dobit ćemo u biti drugi Marjan i to će se moći vrlo dobro iskoristiti za sportsko-rekreacijske sadržaje, da i mi na istoku dobijemo kvalitetnije uvjete života“, kazao je Barić.

Inače, godišnje se na Karepovcu odloži oko 135 tisuća tona smeća, od čega se na Split odnosi samo 60 tisuća tona. Područje zahvata zauzima površinu od oko 28.30 ha. Volumen nove odlagališne plohe odlagališta iznosi oko 1.000.000,00 m3 otpada. Nakon završetka odlaganja (kad proradi centar u Lećevici) površina na kojoj će biti odložen otpad iznositi će oko 20.50 ha. Procjenjuje se da će u trenutku zatvaranja odlagališta na njemu biti odloženo cca. 6.600.000 m3 otpada.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content