Gradonačelnik u obilasku Dračevca i Karepovca: Sanacija Karepovca nema alternativu

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara posjetio je danas stanovnike Dračevca, najbliže susjede odlagalištu Karepovac, saslušao njihova pitanja i brige te im zahvalio na razumijevanju i strpljenju koje je potrebno ovih dana. Najavio je zaustavljanje radova od 22. prosinca do 8. siječnja kako bi se omogućili ugodniji uvjeti za život za vrijeme božićnih praznika.

Građani su iskazali podršku sanaciji i rekli kako za njih neugodni mirisi nisu ništa novo, naprotiv, zadovoljni su započetim radovima jer će se problem koji se desetljećima gomilao u skoroj budućnosti konačno riješiti.

Nakon obilaska, gradonačelnik je u pratnji svojih savjetnika održao radni sastanak s predstavnicima izvođača radova i nadzora, direktorom Čistoće Miroslavom Delićem, a sastanku su nazočili i prof. dr. sc. Igor Jerković, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Davorka Sutlović, diplomirani inženjer toksikolog s Medicinskog fakulteta.

Razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima na sanaciji te budućoj dinamici radova. Za vrijeme mirovanja gradilišta, od 22. prosinca do 8. siječnja, kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi sanacije nije nužno mjeriti sve, jer u komunalnom otpadu koji se trenutno premješta ne postoje svi ti plinovi.

Nastavni zavod za javno zdravstvo vrši stalno mjerenje sumporvodika i lebdećih cestica PM10 s udjelom metala. Te su vrijednosti dostupne na stranicama Čistoće Split http://www.cistoca-split.hr/informacije/mjerenje-kvalitete-zraka.

Također i izvođači na samom gradilištu mjere vrijednosti plinova i niti u jednom trenutku od početka sanacije nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Otpad koji se u ovoj fazi prebacuje je komunalni otpad nastao u posljednjih 7 godina, a na terenu je 45 strojeva. Inače, na Karepovcu se nalazi sedam milijuna metara kubnih otpada, a na godišnjoj razini pristigne oko 135 tisuća tona.

U prvih 10 dana sanacije premješteno je 65 tisuća metara kubnih otpada, što je više od planiranog. Radi se punim intenzitetom i očekuje se do početka iduće sezone obavit najveći dio prebacivanja. Potom će se radovi zaustaviti te nastaviti na jesen.

„Zadnji je trenutak da se sanacija obavi, Karepovac je na izdisaju. Smrdi 50 godina nemara, neznanja i nebrige. Treba živjeti sa sanacijom, zato građane pozivam na strpljenje i razumijevanje“ rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Izvor: split.hr

1 comment

  1. Goranka

    Još nitko nije rekao niti napisao kako će se izvršiti sanacija Karepovca. Gdje će se premjestiti to brdo smeća? Znamo samo da se brdo kopa i da to strašno smrdi. A što je to smrad i na što taj smrad upozorava? Sva osjetila, pa tako i osjetilo mirisa ljude (i životinje) upozoravju na ono što se događa u njihovoj blizini, a smrad ih upozorava da to što se događa u okolišu u kojem se nalaze za njih nije dobro. Zato gospodin Opara nema nikakvo pravo
    pozivati građane na strpljenje i razumijevnje (što to treba razumjeti?), jer svaka ura udisanja i gutanja kemikalija koje proizvode taj smrad, za ljude koji ga osjećaju je katastraofa za njihovo zdravlje. To je ekocid.
    http://aromaticnikutak.hr/blog/uloga-mirisa-i-njihova-vaznost-u-svakodnevnom-zivotu-covjeka/

Odgovori

Skip to content