Vremenska prognoza za Badnjak i Božić

Badnjak će obilježiti većinom vedro vrijeme, ali na kopnu i mjestimice magla u noćnim i jutarnjim satima. Nakon mjestimičnim jutarnjih minusa danju će biti iznadprosječno toplo osim možda u krajevima s dugotrajnijom maglom. U većini kopnenih predjela najviša temperatura bit će između 6 i 11 °C, na moru 12 i 16 °C. I početkom sljedećega tjedna iznadprosječno toplo, ali uz južinu, te sve češću kišu.

Na Badnjak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu, nakon oblačnije noći i jutra tijekom kojih još može pasti i malo kiše, prevladavati sunčano i stabilno. Vjetar će uglavnom biti slab sjeverozapadni. Najniža temperatura većinom od 0 do 3 °C, a najviša dnevna oko 11 °C.

Uz više vedrine u središnjoj Hrvatskoj jutro će biti hladnije nego na istoku, uglavnom od -3 do -1 °C. No ujutro i prijepodne mjestimice će biti i magle, o kojoj će ovisiti najviša dnevna temperatura, a u krajevima s obiljem sunca bit će i do 11 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano, a ujutro po kotlinama mjestimice magla, osobito u Lici, gdje se može i duže zadržati. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -5 do 0 5 °C, uz obalu od 2 do 7 °C, a najviša dnevna od 9 do 14 °C, u Lici niža u slučaju dugotrajnije magle.

I u Dalmaciji sunčano, većinom čak vedro, u unutrašnjosti ujutro mjestimice tek nakon magle. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, a najviša između 13 i 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme, te slab do umjeren sjeverozapadnjak, na otvorenom moru moguće i jači, uz još i valovito more.

Na Božić na kopnu još stabilno, uz mjestimice moguću dugotrajniju maglu o kojoj će ovisiti i temperatura. Zatim uz jugozapadnjak i južni vjetar još malo toplije. U utorak porast naoblake i kiša ponegdje u gorju, a u srijedu i još ponegdje, a u hladniji četvrtak vjerojatno posvuda. Obilnija će biti uglavnom u gorju, gdje je u četvrtak moguća i susježica, u višim dijelovima i snijeg.

U Dalmaciji na Božić još većinom sunčano, a na sjevernom Jadranu olačnije. Od utorka posvuda više oblaka, povremeno s kišom, obilnijom vjerojatno u srijedu na sjevernom Jadranu, a u četvrtak i u Dalmaciji. U ponedjeljak vjetar slab, zatim umjereno i jako jugo, a od četvrtka najvjerojatnije sjeverozapadnjak i bura. Temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka za doba godine.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content