Healthy Nutrition Standard – hrvatsko rješenje za europski ugostiteljski sektor

U Europskom parlamentu u Bruxellesu u srijedu je održana prezentacija hrvatskog inovativnog sustava označavanja nutritivnih osobina hrane u javnoj prehrani „Healthy Nutrition Standard“ koju su organizirale hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i njemačka zastupnica Renate Sommer, obje iz redova europskih pučana (EPP).

Život s kroničnim nezaraznim bolestima od osoba koje boluju od njih često zahtijeva poštivanje specifičnih prehrambenih potreba. Kvaliteta života takvih osoba često je zbog toga ograničena. Uvođenje standarda prehrane za različite zdravstvene probleme, kojima bi se zadovoljile takve posebne prehrambene potrebe putem ciljanih, pa čak i “personaliziranih,” menija ili jela u ugostiteljskom sektoru moglo bi biti korisno rješenje za potrošače, smatraju autori ovoga projekta. Koncept je razvijen od strane hrvatskih nutricionista i poduprt od strane Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom rasprave, predstavnici Healthy Nutrition Standarda predstavili su plan prehrane te su objasnili postupke certificiranja i kontrole.

„Inovativni hrvatski zdravstveni nutricionistički standard mogao bi poslužiti kao model za ugostiteljski sektor diljem Europske unije. Hoteli i restorani koji su ovlašteni posluživati jelovnike prilagođene osobama s posebnim potrebama u prehrani ili posebnim željama imaju jedan od najboljih argumenata za svoju promociju, jer je to od najvećeg interesa u rastućem području zdravstvenog turizma“, rekla je otvarajući ovu diskusiju jedna od domaćina, njemačka zastupnica Renate Sommer.

Zastupnica Marijana Petir naglasila je kako je zabrinjavajući rast broja osoba koje pate od kroničnih nezaraznih bolesti u Europi. Rekla je također kako postoje mnoge druge skupine ljudi koje imaju posebne prehrambene potrebe i najčešće nisu u stanju jesti standardizirane obroke u javnoj prehrani ili žele posebne prilagođene obroke, poput primjerice sportaša. Stoga je ovaj projekt, smatra Petir, sjajna ideja koja je trebala biti promovirana i Europskom parlamentu. „Ta bi promocija mogla pomoći u pronalaženju sličnih pristupa i inicijativa u drugim državama članicama, ako oni postoje, i vidjeti gdje bi nas daljnji razvoj mogao voditi“, naglasila je Petir.

Dr. sc. Miljenko Bura, konzultant u zdravstvu i zdravstvenom turizmu rekao je kako će sve inicijative oko certifikata unaprijediti zdravstvenu sigurnost ljudi koji su kronični bolesnici. ”Na taj im način olakšavamo život i omogućujemo da žive normalnije jer im dajemo smjer prehrane”, istaknuo je Bura. On je napomenuo kako ”ovakvi certifikati mogu biti u funkciji turizma općenito, a posebno u zdravstvenom turizmu koji podrazumijeva zdravlje i sigurnu prehranu u samom hotelu.”

Magistra nutricionizma Katarina Dujmović smatra kako bi bilo korisno implementirati projekt ne samo u Hrvatskoj, već i na razini cijele Europske unije jer za to postoje velike potrebe. ”Prema službenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 40 milijuna ljudi godišnje umire od kroničnih nezaraznih bolesti. Ovim projektom povećavamo kvalitetu života osobama s dijagnozama kroničnih nezaraznih bolesti”, napomenula je Dujmović.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak naglasio je važnost zdrave prehrane u prevenciji bolesti ili prilikom liječenja. ”Suočavamo se s epidemijom kroničnih nezaraznih bolesti i sustav zdravstva i Svjetska zdravstvena organizacija bore se s reformom zdravstvenog sustava, donošenjem strategije i programa za te bolesti. Najvažniji rizični faktor za razvoj tih bolesti je nezdrava prehrana i jako je važno da se implementira zdrava prehrana bilo radi prevencije, bilo radi liječenja. Ova inicijativa je bitna da se izvan kuće, izvan radnog mjesta osigura dostupnost obroka prema potrebama ljudi koji imaju kronične nezarazne bolesti”, rekao je Capak.

Na kraju treba reći kako je posebnost Hrvatske da ima već izgrađenu potrebnu infrastrukturu za uspješnu primjenu ovog standarda koja je povezana s 90 godišnjom tradicijom i iskustvom u području javnog zdravstva.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content