Polarna hladnoća, u Dalmaciji snijeg – izdana upozorenja najvišeg stupnja

U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće pa su izdana upozorenja najvišeg stupnja. Najniža jutarnja temperatura izmjerena je na Zavižanu, -17 stupnjeva. U ostalim gradovima bila je od -9 u Gospiću do -2 u Šibeniku. Iznad nule bilo je samo u Splitu i južnije od njega. Jutros uz veliku hladnoću snijeg ponovno pada u Gorskom kotaru.

Snijeg je počeo padati i u Dalmaciji – u Šibeniku, Splitu i Dubrovniku te brojnim drugim manjim mjestima. Iako su se krovovi zabijeljeli, ne očekuje ga se više od nekoliko centimetara. Zimske službe spremno su ga dočekale i čiste prometnice. U Zadru i Puli nema snijega, ali nisu ih zaobišle niske temperature i kiša.

U Delnicama je održan sastanak Kriznog stožera, na koji je stigao i premijer Plenković. 

Snijeg i bura i dalje otežavaju vožnju u Lici, Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije. Za sav promet zatvorena je autocesta A1 – između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A7 – između čvorova Šmrika i Hreljin u smjeru Rijeke, Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene te državna cesta Gračac-Knin. Zbog zimskih uvjeta obvezna je zimska oprema. Kamioni s prikolicom i tegljači prema Dalmaciji i obratno – mogu autocestom A1 do čvora Sveti Rok, dok u smjeru Rijeke i obratno za tu kategoriju vozila – nema prohodnog pravca. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content