Urbi et orbi: Neka svjetlo Kristovo prosvijetli političke vođe

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu pred tisućama vjernika papa Franjo predvodio je svečano euharistijsko slavlje. Nakon toga s balkona vatikanske bazilike tradicionalno je poslao poruku i blagoslov Urbi et orbi. Zauzeo se za to da svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa kako bi se zaustavilo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, te prognani vratili u svoje domove.

“Sam Isus najavio je svoju smrt i uskrsnuće. Rekao je: Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo. Ako umre, donosi obilat urod. Evo, to se upravo dogodilo. Isus, zrno pšenice koje je Bog posijao u brazdu zemlje. Umro je ubijen grijehom svijeta, ostao dva dana u grobu, ali u njegovoj smrti bila je sadržana sva snaga Božje ljubavi koja se oslobodila i očitovala trećeg dana. Ono što danas slavimo, pashu Krista Gospodina. Mi kršćani vjerujemo i znamo da je Kristovo uskrsnuće prava nada svijeta, ona koja ne razočarava”, rekao je Papa.

“To je snaga pšeničnog zrna, one ljubavi koja se spušta i daje do kraja i koja stvarno obnavlja svijet. Ova sila i danas donosi plod u brazdama naše povijesti obilježene tolikim nepravdama i nasiljem. Donosi plodove nade i dostojanstva gdje su siromaštvo i isključenost, gdje je glad i gdje nema posla, među prognanike, izbjeglice, koje je mnogo puta odbacila stara kultura, žrtve trgovine drogom i ropstva našega vremena. I mi danas tražimo plodove mira za cijeli svijet, počevši od ljubljene, izmučene Sirije, čiji je narod iscrpljen ratom kojemu se ne vidi kraja. Neka ovoga Uskrsa svjetlo uskrslog Krista prosvijetli svijest svih političkih i vojnih vođa kako bi odmah prestalo istrebljivanje”, poručio je Papa.

Također se zauzeo za dobrobit i mir u Svetoj Zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom Papa je pozvao na mir kazavši da “sukob u Svetoj Zemlji ne štedi bespomoćne”.

U svojoj poruci Papa je pozvao da se posebno pomogne prognanima i izbjeglicama, posebice da se omogući prolazak pomoći koja je ugroženima u Siriji žurno potrebna te da se stvore uvjeti za povratak raseljenih. Također je pozvao na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku. 

Papa se u svome obraćanju zauzeo i za pomoć žrtvama trgovine ljudima i drogom. “Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje”, kazao je Papa, upozorivši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD-a.

Papa je pozvao i na humanitarne inicijative za Ukrajinu te upozorio na stanje u Venezueli, istaknuvši kako njezino stanovništvo živi kao u nekoj vrsti strane zemlje. Upozorivši na potrebe brige o slabima i nemoćnima, papa Franjo posebice se zauzeo za skrb o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koje se često odbacuje kada više nisu produktivni. Papa je posebno poručio vjernicima “Isus je živ” te da Riječ uskrsnuća poražava zlo, vraća nevinost grešnicima te potiče sklad i mir.

Sinoć je Papa, predvodeći vazmeno bdjenje – pozvao katolike da se otrgnu samozadovoljstvu i obnove vjeru u nadilaženje nepravde.

Papa Franjo služio je misu na Trgu svetog Petra, ukrašenom s 50.00 komada cvijeća pristiglog iz Nizozemske, uključujući 13.500 narcisa, 20.000 tulipana i 3500 ruža.

“Naša je vjera rođena na uskrsno jutro: Isus je živ! Ovo iskustvo u srcu je kršćanske poruke”, napisao je jutros na Twitteru poglavar Katoličke crkve koja broji 1,3 milijarde vjernika diljem svijeta.  

Deseci kardinala, biskupa i drugih visokih crkvenih dostojanstvenika pridružili su se desecima tisuća vjernika na misi na središnjem vatikanskom trgu uz jake mjere sigurnosti.

Oko 10.000 policajaca raspoređeno je tijekom uskrsnih svečanosti u Rimu, nakon nekoliko uhićenja povezanih s terorizmom i izvješća da su militantni islamisti odredili talijansku prijestolnicu kao metu napada. 

Dane uoči Uskrsa 81-godišnji papa Franjo proveo je sudjelujući u prigodnim svečanostima, pa je tako u subotu slavio misu bdjenja u Bazilici svetog Petra u kojoj je krstio osmero odraslih. U petak je predvodio procesiju križnog puta u Koloseju, a u četvrtak je oprao i poljubio noge 12-torici zatvorenika u rimskom zatvoru.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content