Zagrebačka tvrtka razvila softver za superbrzi prijenos podataka

Da je u Hrvatskoj itekako moguće ostvariti poduzetničku ideju, dokazuje primjer jedne zagrebačke tvrtke. Ona je razvila softver koji omogućuje jedan od najbržih satelitskih prijenosa podataka. Višestruko je brži od onog kojim se koristi američka NASA. Za svoj proizvod dobili su 10 milijuna kuna iz europskih fondova.

Blink, baš kao što i ime kaže, dok trepneš okom postiže velike brzine razmjene podataka sa satelitima. Dvadeset je puta brži od softvera američke NASA-e, a njime će se koristiti Europska svemirska agencija.
 
To je inovativno rješenje inženjerski tim pripremao čak 5 godina. Za europski projekt vrijedan 10 milijuna kuna nadmetali su se s više od 1200 tvrtki iz cijele Europe. Na kraju su pozvani u Bruxelles gdje su prezentirali projekt pred evaluatorima te su odabrani među 57 projekata koji će se financirati.

Satelitski podaci često se upotrebljavaju i u kriznim situacijama poput požara i poplava, pa ne bi čudilo da u budućnosti, u borbi protiv elementarnih nepogoda, osim ljudi na zemlji naše građane štiti i hrvatska pamet iz svemira.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content