Dr. Marko Jukić: Četnički dernek u Srbu 2018.

  • Written by:

Umjesto da pišem(o) o napretku, o poboljšanjima u gradu i državi pišem o žalosnoj i sramotnoj činjenici da se u samostalnoj Republici Hrvatskoj, uz pomoć vlasti, slavi zločin nad Hrvatima koji se dogodio 26. i 27. srpnja 1941. (i nešto kasnije). Kao domoljub ne mogu prešutjeti veleizdaju vlasti i licemjerje domoljuba koji to dozvoljavaju 2018. godine. Do kada će se u Hrvatskoj slaviti zločini nad Hrvatima a osuđivati HOS-ov „Za dom spremni“?

Domoljubi do kada? Branitelji do kada?

Izvješće HINE glasi: „Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac pozvao je u Srbu nekoliko stotina okupljenih na obilježavanju Dana ustanka da minutom šutnje odaju počast 1941. godine ubijenim Srbima u Nebljusima, Suvaju, Donjem Lapcu, kao i mučki ubijenim Hrvatima iz obližnjih sela Boričevca i Brotnje.“

Pupovacje povijest učio od četničkog lažova Đure Zatezala koji izmišlja ljude, brojke i zločine, pa govori o ubijenim Srbima u srpnju 1941. godine u Nebljusima, Suvaju i Donjem Lapcu. Srbi nisu ubijeni u tim selima već su odvedeni oko mjesec dana prije četničkog pokolja u Brotnji. A odvedeni su zbog četničkih zločina koji su se dogodili nakon uspostave NDH a ne zato jer su Srbi. Brojke o ubijenim i zatočenim Srbima od svibnja do srpnja 1941.na području Like, koje navodi Zatezalo (netezalo), su njegova izmišljotina za koju nije naveo niti jedan vrijedan dokaz. Jasno je da je bilo zločina, radilo se o osveti i zaštiti novoosnovane NDH. Međutim ustaše nisu imale niti ljudstva, niti materijalnih resursa da počine masovne zločine u logoru Jadovno (logor je zatvoren u kolovozu 1941. godine jer su Talijani zauzeli taj teritorij) kako ih Zatezalo (natezalo) navodi. Temeljem objava, navodnih istraživanja – nije ih bilo,  Đure Zatezala ne može se pisati povijest, njegove objave mogu poslužiti samo za širenje laži a time i mržnje među narodima. Sramotno je da je to četničko piskaralo bilo na čelu muzeja u Karlovcu punih 30 godina i širilo laži o Jadovnom.

Srpski i četnički zločini, prije ustaških zločina, prije i neposredno nakon uspostave NDH su dokumentirani pa ih svi koji to žele mogu potražiti i ovdje ih ne ću navoditi.

Pupovac ne osuđuje četnički zločin nad hrvatskim civilima koji nije ničim izazvan pa njegova minuta šutnje je bjedno četničko politikanstvo. Istina o takozvanom ustanku, četničko-komunističkom pokolju (Brotnja, Kulen Vakuf, Drvar) se zna ali je Pupovac ne želi prihvatiti. Nažalost, on obilježava, slavi, četnički zločin nad Hrvatima i to s novcem hrvatskih poreznih obveznika. Bravo druže premijeru (domoljubno i vjerodostojno, zar ne?)!

Neka Pupovac nađe pogodniji datum za slavljenje ustanka, neka komemorira ustaške žrtve ali bez preuveličavanja, bez širenja mržnje, bez laži i politikanstva i ja ću ga podržati i doći na komemoraciju.

Ako mi koji smo rođeni iza rata ne znamo što se događalo 1941. godine, mi znamo što se događalo 1990. do 1995. godine u Hrvatskoj i znamo da Pupovac negira četničke i srpske zločine tijekom Domovinskog rata, da osporava legitimitet „Oluje“, da blati hrvatske branitelji i hrvatsku državu i opet to radi novcem hrvatskih poreznih (on kaže genocidnih) obveznika. Bravo druže premijeru (domoljubno i vjerodostojno, zar ne?) !

Druga laž druga Pupovca se odnosi na antifašizam. Taj ustanak (četnički pokolj) nema veze s antifašizmom već je fašistički pokolj (ubijanje svih koji nisu Srbi). Kakve veze ima antifašizam s etničkim čišćenjem, ubijanjem i protjerivanjem Hrvata, 1941. i 1991. godine. Baš nikakve! Radi se o zločinačkoj hegemonističkoj politici Srbije koja nikada nije bila antifašistička.

Antifašizam je bio u Dalmaciji, Istri, Hrvatskom primorju a ne u Srbiji. U Srbiji je bio kraljevski četnički pokret (za kralja i otadžbinu) s ciljem stvaranja velike Srbije. Četnici su dobro surađivali s Talijanima i dijelili hrvatski teritorij, dogovori su se vodili oko zamišljene granice velike Srbije Karlovac-Karlobag (izuzeti djelovi Dalmacije) i nije se radilo i nikakvom antifašizmu. Poznati su zločini četnika i talijanskih fašista.

Podsjetnik na suradnju četnika (srpskih ustanika iz Srba, po Klasiću antifašista) i Talijanskih fašista, preneseno:

  1. „Gata U vremenu, od 01. listopada 1942. , u 7,30 sati, do popodneva 02. listopada 1942. četnici su počinili strašan pokolj nad nedužnim civilnim stanovništva, svih uzrasta, u: Gatima 89 ubili i 30-toricu ranili, zapalili su 115 stambenih i drugih objekata; u Naklicamasu ubili jednu osobu i zapalili 12 kuća; u Čislama su 10 osoba ubili i zapalili 15 kuća; u Ostrvice ubili 3 osobe i zapalili 19 kuća, a u Zvečanju su uz pomoć Talijana zapalili 11 kuća.“
  2. srpnja 1943. Lovreć (Imotski) – pokolj Talijana i četnika nad Hrvatima
  3. Četnici popa Đujića i Brane Bogunovića su 21. listopada 1942. u Biteliću, kod Sinja, pod paskom Talijana, ubili 29 Hrvata, a u Otišiću šest, zapalivši pritom 220 hrvatskih kuća. Prema izvješću talijanskog generala Paula Berardija, zapovjednika divizije «Sassari» iz Knina svaki je katolik mučen i zaklan……..

Godine 1944. Beograd i Srbiju nisu oslobodili srpski antifašisti, ni partizani već sovjetske jedinice. Nakon toga četnici zamjenjuju kokardu zvijezdom petokrakom, smjenjuju se Hrvati koji su bili zapovjednici partizanskih jedinica u Hrvatskoj te postavljaju komunističko-četnički kadrovi. To nema veze s antifašizmom već je osvajanje vlast i nametanje komunističke diktature u kojoj komunisti i četnici izvrsno surađuju.

Pupovacse ljuti na svog sponzora Plenkovića da nije došao, Plenković nije došao ali je dao novac, pružio svu moguću potporu, osigurao dvije minute u središnjem dnevniku HRT-a (o Boričevcu ni riječi, isti dan je bila komemoracija). Pupovac je razočaran što premijer nije došao na četnički dernek, ali je činjenica da je premijer omogućio i pružio svu moguću podršku četničkom derneku na kojem se slavi zločin nad nevinim hrvatskim civilima.

Ako se u Republici Hrvatskoj mogu slaviti zločini nad Hrvatima, mogu nesmetano iznositi četničke laži, održavati četnički derneci uz potporu izvana, širiti četništvo preko javne televizije koji domoljubni Hrvati plaćaju onda je HOS-ov pozdrav „Za dom spremni“ prihvatljiv, opravdan i nitko nema pravo osporavati ga! ZAR NE?

HOS 1991. nema nikakve veze s ustašama, ima veze s domoljubljem i borbom za slobodu hrvatskog naroda. Dosta je Pupovčevih podvala!

Novopečeni antifašist Franjo Habulin, rođen 1957. godine, je čitajući Branka Ćopića postao antifašistički borac i jako je zaslužan za propast antifašizma. Drug Habulinu 61 godini života nije naučio ništa i neće jer biološki sat neumorno ide naprijed pa nije nužno osvrtati se na njegove ocjene, izjave i budalaštine.

Drug Klasić, koji nam (nažalost) studente uči povijesti, se javno pitao je li normalno društvo u kojem se ulice imenuju po ustaškim političarima, u kojem se dižu spomenici ustaškim vojnicima, u kojem se na sportskim terenima viču isključivo ustaški pozdravi“.

Evo protupitanja: Je li normalno da partizanski i četnički zločinci (temeljem dokumenata) imaju ulice i spomenike u Republici Hrvatskoj. Je li normalno da je u Srbu spomenik četničkom pokolju i da se taj pokolj svake godine slavi?

Pravo pitanje je kakav je Klasić povjesničar? Nula od povjesničara!

Da je Klasić povjesničar bavio bih se dokumentima i dokazima vremena koje razmatra. Da je Klasić povjesničar ne bi izvlačio događaje iz vremena kada su se dogodili, ne bi zanemarivao čimbenike koji utječu na događaj, ne bi prešućivao zločine jedne strane a preuveličavao zločine druge strane. Drug Klasić nikako da shvati da nije normalno da se kao dan ustanka slavi dan četničkog zločina nad nevinim ljudima (neka izaberu neki drugi dan). Klasić ne može shvatiti da djeca od 3 i 8 godina nisu nikakve ustaše, da nisu napravili nikakav zločin i da ih nitko nema pravo bestijalno ubiti. Što kazati o takozvanom povjesničaru koji odobrava ubijanje djece od 3 i 8 godina? Nacionalna je sramota je da taj kvazi povjesničar predaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. On promiče komunističko-četničku historiografijukoja je puna laži, krivotvorina i preuveličavanja, on na taj način opravdava i slavi zločine nad hrvatskim narodom.

O Burdušu nije potrebno trošiti riječi, umjesto da je u zatvoru zbog nacionalne veleizdaje on sredstvima hrvatskih poreznih obveznika slavi četničke zločine i promiče četničke laži diljem Hrvatske.

HRT – javna televizija koju mi plaćamo redovito prati četničke derneke i promiče četničke laži. Sramota!,

Za četničke derneke 2018. godine po Hrvatskoj trebamo zahvaliti: drugu premijeru, drugu akademiku predsjedniku HAZU, drugu predsjedniku Sabora, drugu ministru pravosuđa, drugarici ministarki prosvete i još mnogima.

Pitanje za HDZ-ovce: Zašto domoljubni članovi HDZ-a trpe ovo vodstvo? Gospodo/drugovi iz HDZ-a je li vas sram?

Dr. Marko Jukić

Skip to content