KBC Zagreb: ‘Gospođa Čavajda odbila je način prekida trudnoće koji je moguće učiniti kod nas’

Objavio

ak

  1. svibnja 2022. u 21:15

“Pacijentica Mirela Čavajda nije odbijena u Petrovoj bolnici već njezina želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj ne radi” – rekao je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Izjavio je to nakon što su se Mirela Čavajda i njena obitelji odlučili obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani radi feticida. Kako su mediji prenijeli izjavu njene odvjetnice, “Mirela Čavajda u četvrtak se obratila zagrebačkoj Petrovoj bolnici gdje su joj rekli kako joj nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena obitelj odlučili su se, radi postupka ‘prekida trudnoće’, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani.”

Informirali je specijalisti

Nakon ove izjave, prenosi N1, javili su se iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb te objasnili da su u četvrtak trudnicu Mirelu Čavajdu, kojoj je drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće, informirali o načinu prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Petrovoj bolnici, no ona je to odbila.

“Od liječnika, i to specijaliste ginekologije i opstetricije i specijaliste pedijatra s užom specijalizacijom iz neonatologije, Čavajda je dobila informacije vezane uz način prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (indukcija prijevremenog porođaja) što je gospođa Čavajda u ovom trenutku odbila”, ističu iz KBC-a Zagreb, javlja N1.

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je rekao kako pacijentica Mirela Čavajda nije odbijena u Petrovoj bolnici već njezina želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj ne radi.

> Odvjetnica rekla da su Čavajdu odbili u Petrovoj te da ide u Sloveniju

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Poruka majke čije je dijete umrlo Čavajdi: ‘Pruži priliku svojoj bebi, kad daš sve od sebe, imaš mir’

Što je feticid?

“Feticid je, sama riječ kaže, fetus je plod, cilj je ubojstvo ploda. To je doslovni prijevod s latinskog jezika. U Hrvatskoj se ne radi kao i u mnogim drugim zemljama. Inače, radi se o specifičnom, pa pomalo i brutalnom postupku gdje se s iglom ulazi u trbuh trudnice, u njenu maternicu, probijaju se plodni ovoji te se traži umbilicalis, pupkovina, ili fetalno srce i gađa se kalijevim kloridom ili digoksinom. Radi se o ubojstvu”, istaknuo je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, gostujući na HRT-u, detaljno opisavši postupak usmrćivanja nerođenog djeteta (feticida).

“Nakon toga je postupak dilatiranja ili širenja vrata maternice i komadanje ploda velikim kalibrom Vacuum Extractora. Nimalo ugodno za onoga tko to radi“, objasnio je prof. Ćorušić.

 

U srijedu se u HTV-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo o slučaju trudnice Mirele Čavajde i njezinog nerođenog djeteta Grge za kojeg je zatražila feticid, tj. usmrćivanje svog nerođenog djeteta kojem je u visokoj gestacijskoj dobi dijagnosticiran tumor na mozgu.

Gosti emisije u Otvorenom bili su ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo), Arsen Bauk (SDP), Marija Selak Raspudić (Most) te pročelnik Katedre za ginekologiju i porodništvo Medicinskog fakulteta u Splitu Marko Vulić.

Kronologija slučaja

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog nerođenog Grge Čavajde, udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u ovako visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izašla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to ‘obavi u Sloveniji’.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, ima tumorsku tvorbu na mozgu, za koju ona tvrdi da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

https://narod.hr/hrvatska/kbc-zagreb-gospoda-cavajda-odbila-je-nacin-prekida-trudnoce-koji-je-moguce-uciniti-kod-nas

 

Skip to content