Čiji je Zagreb?

Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava Hoda za život. Prije mjeseca dana udruga je dobila pozitivno mišljenje. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. 4. 2022.  dozvolu za postavljanje zastava Hoda za život,  kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje  10 zastava u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada.

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od grada određenoj proceduri

Retroaktivna promjena procedure

Gradonačelnik Tomašević retroaktivno je promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje. Gradonačelnik Tomašević je preko noći postao faraon i odlučio da samo on, po njegovoj ideološkoj orijentaciji, može odlučiti tko može postaviti svoje zastave u gradu Zagrebu.

Udruga Vigilare danas je na Facebooku prozvala zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i gradsku upravu zbog zabrane postavljanja zastava Hoda za život.

Iz Ureda Grada Zagreba odgovorili su:

“Gradonačelnik odlučuje za koje događaje će biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobrava za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. On također daje finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama, te za postavljanje zastava na gradske jarbole.

Gradonačelnik Tomašević ne slaže se s ciljevima Hoda za život i ne može biti pokrovitelj takvim događajima, što je jasno govorio i za vrijeme kampanje za izbor gradonačelnika”,

Tomašević kaže: „Ne slažem se s ciljevima Hoda za život. To nije u skladu s politikom naše vlasti“.

A koja je to politika druga Tomaševića? Radi se o protunarodnoj politici, promicanu kulture smrti, netoleranciji, lažima, promicanju ljevičarske ideologije, slavljenje zločinaca iz Drugog svjetskog rata i negiranju istine.

Radi se o samovolji Tomislava Tomaševića koji Zagreb smatra svojom prčijom gdje može raditi što želi. Tomašević svojim postupkom ruši demokratske standarde i procedure, provodi diskriminaciju prema onima koji mu nisu ideološki bliski. Kao gradonačelnik grada drug Tomašević je dužan poštivati sve građane grada Zagreba bez obzira na njihov politički i vjerski svjetonazor, dužan je poštivati demokratske standarde i proceduri pri upravljanju gradom. Tomašević dobiva plaći od građana različitih političkih uvjerenja i dužan je zastupati sve građane grada Zagreba..

Sramotno je Tomaševićevo nedemokratsko ponašanje, njegova samovolja i netolerancija prema onima koji imaju drugačiji svjetonazor.

Poziv na Hod za život i za kulturu života.

Dr. Marko Jukić

Skip to content