Sedlar žestoko odgovorio ministrici kulture, optužio je za pogodovanje Šerbedžiji i Hribaru

Autor

bkk

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek reagirala je u četvrtak na optužbu redatelja Jakova Sedlara da HAVC i Ministarstvo nisu poduprli snimanje njegova filma o Franji Tuđmanu, rekavši da Sedlar iznosi neistine, a novac nije ni mogao dobiti jer se nije prijavio na natječaj. Sedlar je sada za portal Direktno odgovorio ministrici.

12.05.2022. u 19:45

Ministrica je ranije u četvrtak kazala da se redatelj prije tri tjedna obratio Ministarstvu sa zahtjevom za financiranjem filma o Tuđmanu “iako jako dobro zna da Ministarstvo kulture ne može financirati filmove te da bi, kada bi to napravilo, kršilo zakone”.

“Danas po ne znam koji put pokušava reklamirati svoj film iznoseći neistine i tvrdeći da ga je država odbila financirati. Jedina je istina, da se Sedlar nije prijavio na natječaj pa onda novac nije mogao ni dobiti”, istaknula je i dodala da Sedlar zloupotrebljava ime prvog hrvatskog predsjednika.

Njegovo pismo ministrici Obuljen Koržinek koje je redatelj ustupio portalu Direktno objavljujemo u cijelosti.

“Gospođo ministrice,

danas ste u Saboru, odgovarajući na pitanje  zašto Ministarstvo kulture i HAVC nisu financijski pomogli realizaciju moga filma ‘Bilo jednom u Hrvatskoj’, po ne znam koji put u javnost iznijeli laži o meni, pokušavajući tim jadnim neistinama prikriti svoju nesposobnost, amaterizam i prijezir prema svemu što ima hrvatski predznak. Predugačka bi bila lista onoga čega biste se, kao ministrica, trebali stidjeti, pa ću ovdje iznijeti samo ono što je vezan uz ovu zadnju laž.

Moji producenti, ‘Mercury film’ i ‘Menorah film’, ne da nisu aplicirali film o dr. Franji Tuđmanu HAVC-u (kako Vi tvrdite), nego je tri puta aplicirano: 15. rujna 2020. (prvi put), 15. ožujka 2021. (drugi put) i 15. rujna 2021. (treći put). Sva tri puta odbijeni smo, a treće obrazloženje njihovoga odbijanja projekta šaljem u prilogu (redatelj je portalu Direktno dostavio dokument na koji se osvrće op. a.). Na to su Vas mogli uputiti u HAVC-u prije nego što ste  izrekli svoju današnju laž.

Upravo tom laži pokušavate obmanuti javnost, jer drugačije ne možete opravdati svoje trabante koji u HAVC-u rade po Vašim, ali i naputcima Danila Šerbedžije (koji je bio član komisije koja je odbijala Hitrecov scenarij) te Hrvoja Hribara, Vašega ideološkog intimusa kojemu ste prije nekoliko dana, u suradnji s ekipom iz stranke ‘Možemo’, osigurali da postane ravnatelj zagrebačkog Kulturno-informativnog centra. Tom laži pokušavate opravdati svoj stav da Vam se , zapravo, gadi sve ono što dr. Franjo Tuđman predstavlja svakoj normalnoj hrvatskoj osobi.

Jednako kao što se gadi i Šerbedžiji i Hribaru. To ne bi bio problem, svatko ima pravo na svoj stav, ali Vi i ta ekipa spodoba koje ste izabrali  svake godine arče 70-tak milijuna hrvatskoga javnog novca i  jednostavno ste karcinom toga dijela hrvatske kulture. Ta ekipa diletanata i amatera , između ostaloga, daje pet milijuna kuna za debitantski film čovjeku koji ima 56 godina! Ta ekipa daje pet milijuna kuna bosanskom redatelju koji s Hrvatskom nema nikakve veze osim što je vrlo često opanjkava u svojim istupima. Ta Vaša ekipa dijeli novac koji je unaprijed osuđen na propast, jer se dijeli po plemenskim kriterijima ‘driblinga lokalnih vlasti’, kako bi Krleža rekao. Vas ne zanima hrvatska kultura osim kao mjesto da preko budžeta kojim raspolažete, zadovoljavate svoje ideološke istomišljenike i različite interesne skupine.

Kažete da bih se ja ‘trebao zapitati da li su možda drugi filmovi, koje HAVC financira, bolji od mojih, pa zato mene odbijaju. Vi se zapitajte, a za mišljenje možete upitati i svoga intimusa Šerbedžiju, kako objašnjavate činjenicu da je većina tih filmova kojima su dali državni novac (a on je donosio odluke kome će se dati) ukupno imali manje publike nego ja na sinoćnjoj premijeri filma o Franji Tuđmanu)!?

Sve što radite suprotno je od onoga što je živio dr. Franjo Tuđman u koga se javno kunete, jer s njim imate jednake dodirne točke kao što je on imao sa Slobodanom Miloševićem. Vi kao da ste Stipi Šuvaru ispali iz torbe.

U iznošenju svojih laži dotičete se i najboljega svjetskog glumca Kevin Spaceya koji je maestralno odigrao prvoga hrvatskog predsjednika. Kažete, da ga ‘nitko neće’. Koliko i tu lažete, potvrđuje informacija koju također šaljem u prilogu, u kojoj se vidi da će Spacey (između mnogih ponuda koje dobiva, ali bira samo ono što mu se sviđa) u listopadu ove godine snimati glavnu ulogu u filmu ‘Geteway To The West’, zajedno s Eric Robertsom , Christopher Lambertom Terence Stampom.

Žalosno je da hrvatska ministrica laže štiteći svoje jatake u jazbini zvanoj HAVC, ali ne samo u njoj. Štitila je ona i riječkoga intendanta koji je tjerao plesače da čiste wc i garderobe, predložila je Zakon o kazalištima protiv kojega su ustali svi, promovira niz antihrvatskih djelovanja na svim poljima kulture. Mnogima nije jasno zašto je tako, ali meni jest: kada ste dio ekipe u kojoj su Šerbedžija i Hribar, drugačije ne može biti. Blato u kojemu se zajedno valjate kupljeno je hrvatskim novcem, to je najžalosnije.

Ako imate morala, dajte ostavku, uzmite violinu (ako niste zaboravili što je to) i otiđite u neku daleku osamu da ste što dalje od zemlje čije postojanje (priznajte to, jer se u priznanju  pola prašta), mrzite. Kao prvu publiku povedite Šerbedžiju i Hribara, a mogao bi se još netko sličan naći. Hrvatska je uvijek bila plodno tlo za takve poput vas, da parafraziram Matoša“, poručio je Sedlar ministrici.

jakov sedlarNina Obuljen Koržinek

https://direktno.hr/direkt/sedlar-zestoko-odgovorio-ministrici-kulture-optuzio-pogodovanje-serbedziji-i-hribaru-271971/

 

Skip to content