Govor predsjednika HUB-a dr. Vide Popovića na otvorenju Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju

  • Written by:

Govor predsjednika Hrvatske udruge Benedikt dr. Vide Popovića na otvorenju Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 12. studenog 2018.

Poštovane hrvatske braniteljice i branitelji,

Cijenjeni članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja,

Uvaženi predstavnici braniteljskih, kulturnih, obrazovnih, vjerskih i javnih organizacija i institucija,

Drage dame i gospodo,

iznimno sam počašćen i ispunjen zadovoljstvom što vas, već sedmu godinu za redom, mogu pozdraviti u ime Hrvatske udruge Benedikt u prigodi otvorenja kulturno-društvene manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Ovom manifestacijom prisjećamo se stradanja u tim mjestima u Domovinskom ratu u studenom 1991. godine, a ta dva mjesta simbol su otpora, stradanja i žrtve naše domovine i naroda u nama nametnutom i za nas oslobodilačkom Domovinskom ratu. Kroz događanja u sklopu ove manifestacije prisjećamo se, svjedočimo i progovaramo o ratnim strahotama koja su se dogodila i u mnogim drugim poznatim i manje poznatim mjestima diljem Lijepe naše.

Jedan od temeljnih ciljeva, koji nas je motivirao još 2012. godine da krenemo s organizacijom ovakve manifestacije u gradu Splitu, bio je prenijeti mladim naraštajima istinu o događanjima u Domovinskom ratu jer je upravo Domovinski rat i izvojevana pobjeda u njemu temelj današnje suverene i samostalne Republike Hrvatske. Naraštaji koji dolaze i koji će voditi našu domovinu u budućnosti, na toj istini i žrtvi svih onih koji su položili svoje živote, izgubili zdravlje i istinski sudjelovali u obrani naše domovine, moraju graditi našu državu kao državu ugodnog življenja i perspektiva za svakog pojedinca.

Žalosti nas činjenica kako nakon gotovo 27 godina od stradanja u Vukovaru i Škabrnji gotovo nitko nije odgovarao za te masovne zločine i zlodjela. Državi mora biti interes da se kroz objektivno i nepolitizirano pravosuđe barem dijelom zadovolji pravda žrtava. Iz tog razloga je sasvim razumljivo i opravdano da se Vukovarci, kojima je rana najveća, javno ustaju i traže da državne institucije počnu raditi svoj posao i kazne one za koje se zna da su sudjelovali u zločinima počinjenima za vrijeme Domovinskog rata.

Ovogodišnji Tjedan sjećanja započeo je još 9. studenog i osim u Splitu događanja u sklopu istoga održat će se u Vukovaru, Kaštelima (Kambelovac, Gomilica, Lukšić), Solinu, Podstrani i Strožancu, Makarskoj, Trilju, Sv. Filipu i Jakovu, Cisti Velikoj, a uz to smo prošli vikend posjetili Vukovar, Aljmaš, Ilok, Osijek, Đakovo i Vinkovce te ćemo 18. studenog sudjelovati u Koloni sjećanja i odati počast svim poginulima u obrani Škabrnje. Uz Hrvatsku udrugu Benedikt u organizaciji ovogodišnjeg Tjedna sjećanja sudjeluje još 16 udruga, organizacija, institucija i jedinica lokalne samouprave te im svima zahvaljujem na tome. Hvala i svim onim institucijama koje su nam vrlo rado ustupile svoje prostore za održavanje događanja u sklopu manifestacije.

Kao Hrvatska udruga Benedikt prije više od godinu dana uputili smo prijedlog Gradu Splitu i Komisiji za imenovanje ulica da jedna ulica u gradu Splitu ponese ime po jednom od zapovjednika obrane Vukovara i istinskom heroju Domovinskog rata pokojnom Marku Babiću te se nadamo kako će Grad Split uskoro pozitivno odgovoriti na naš prijedlog jer je to najmanje kako se ovaj grad može odužiti i odati počast tom heroju Domovinskog rata.

Na svima nama je danas trajna obveza i odgovornost da uz izgradnju što bolje sadašnjosti i budućnosti promičemo istinu o našoj nedavnoj prošlosti, a ne da nam se događa da se izvrću činjenice vezane uz Domovinski rat. Žrtva svih poginulih naša je trajna obveza da nikada ne dopustimo da se lažima umanjuje sve dobro i naša pobjeda u Domovinskom ratu.

Za večerašnju svečanost zahvaljujem našim domaćinima, Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, g. Boži Župiću za pjevanje i njegovoj pratnji na glasoviru, g. Denisu Šabiću za vođenje programa, kolegicama i kolegama iz udruge i svima koji su doprinijeli organizaciji ove večeri. Posebno mi je drago što ćemo večeras u sklopu otvorenja Tjedna sjećanja predstaviti knjigu o ulozi i značaju Katoličke crkve u Domovinskom ratu autorice dr. sc. Julije Barunčić Pletikosić te zahvaljujem i predstavljačima knjige dr. sc. Anti Nazoru i dr. sc. Josipu Dukiću.

Sve vas pozivam, da u skladu s mogućnostima, posjetite događanja u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju bilo u Splitu bilo u nekom od drugih mjesta. Neka žrtva i naše davanje u organizaciji ove manifestacije bude djelić zahvalnosti i počasti svima onima koji su nas i našu domovinu zadužili za danas i sutra.

Uvijek pamtimo Vukovar, Škabrnju i svako mjesto koje je propatilo i podnijelo žrtvu u Domovinskom ratu. Živjeli i neka nam živi naša jedina Hrvatska!

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content