(FOTO) Svečano otvoren Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

  • Written by:

Manifestacija ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’, koju sedmu godinu organizira Hrvatska udruga Benedikt, svečano je otvoren večeras u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Vide Popović, predsjednik Benedikta, rekao je kako je jedan od glavnih ciljeva organizacije ove manifestacije bio prenijeti mladim naraštajima istinu o događanjima u Domovinskom ratu jer je Domovinski rat i pobjeda izvojevana u njemu temelj današnje Hrvatske.

– Žalosti nas što nitko nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Vukovaru, državi mora biti interes da se zadovolji pravda žrtava. Razumljivo je da Vukovarci ustaju i traže da se kazne oni za koje se zna da su sudjelovali u zločinima u Domovinskom ratu. Prije više od godinu dana uputili smo prijedlog Gradu da jedna ulica u Splitu ponese ime pokojnog vukovarskog branitelja Marku Babića. Nadamo se da će nam uskoro odgovoriti jer je to jedini način da se odužimo Vukovaru – rekao je Vide Popović.

Kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija održava i ove godine, nazočnima se obratio umirovljeni časnik HV-a Božo Zadro.

Osim Hrvatske udruge Benedikt, u organizaciji ove manifestacije sudjeluje još 16 udruga, institucija i jedinica lokalne uprave. Od prve godine manifestaciju podržava Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje. Njega, kaže, najviše boli nepravda što nitko nije odgovarao za Škabrnju i Vukovar, a ispričao je i da je imao priliku likvidirati Ratka Mladića nekoliko dana prije pada Škabrnje.

– Stupilo je haško primirje i vozio se po mom terenu u otvorenom džipu. Mogao sam ga likvidirati, moji snajperisti su me čak i nagovarali na to, ali nisam to htio dozvoliti jer bi ja bio u Hagu, a za njega nije niti pokrenut postupak za Škabrnju. Sve hrvatske vlade nisu ništa napravile da Ratko Mladić odgovara za ono  što je napravio. Nikome nije u cilju lov na vještice, ali se mora znati istina. Prije desetak dana dolaze iz zadarske policije da saslušaju moju majku od 98 godina da priča što je bilo 18. studenog prije 27 godina. Nakon toliko godina! Ne dolazim ovdje nikoga optuživati, ali mi moramo znati i našu djecu učiti onome što se događalo 90-ih godina. Istina je da dok su HOS-ovci Marka Skeje branili Škabrnju nitko nije mogao pristupiti – rekao je Miljanić.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je cijela naša povijest sazdana od muke, boli i stradanja kojima je zajednički nazivnik ponos i pobjeda.

– Što je Judita? Lijepa književnost ili poziv pučanima? Priča o Kružiću koji je branio Klis nije ništa drugo nego svjedočenje herojstva koje smo ponovili prije 27 godina, kroz žrtvu i stradanje koja je za rezultat donijela ponos i pobjedu. Država smo mi i ovi dani sjećanja jesu dani sjećanja na tugu, bol i nepravdu, ali su u prvom redu dani sjećanja na ponos i slavu. Ja imam svoj zavjet brinuti o tome koliko god mogu, slušati, učiti, prenositi… Vjerujem da će se institucije trgnuti i odraditi svoj dio posla – rekao je Krstulović Opara.

Župan Blaženko Boban istaknuo je da je ponosan jer se sjećanje na Škabrnju i Vukovar na ‘najveličanstveniji način’ obilježavaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Oslobađanje Hrvatske nije završen posao. Na nama je zadatak, na braniteljima, da pričamo mladim naraštajima što se događalo. Mi moramo organizirati ne samo ovaj tjedan nego se dodatno nasloniti na Benedikta i kroz škole i institucije pričati što je bilo i kako je bilo. Nama koji obnašamo odgovorne dužnosti i Vukovar i Škabrnja moraju biti u mislima kada donosimo odluke jer će tek tada one biti svrsishodne za našu budućnost, u korist hrvatskog čovjeka i na ponos poginulih i branitelja. Kada država bude funkcionirala tako da svaki branitelj kaže da je ponosan za to što se borio, tek tada možemo reći da država ide u pravom smjeru – zaključio je Boban.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, predstavljena knjiga ‘Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991.-1995.’ autorice dr. Julije Barunčić Pletikosić. Uz autoricu knjigu su predstaviti dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Josip Dukić. U glazbenom dijelu nastupio je operni solist Božo Župić uz pratnju na glasoviru Marije Župić.

Izvor: Dalmatinski portal; Foto: hu-benedikt.hr

Skip to content