UPOZORENJE „5 do 12“

Danas je ispred srednjeg ulaza KBC-a Split održan miran i kratkotrajan prosvjed „5 do 12“ kojim se još jednom poziva Vladu Republike Hrvatske da je krajnje vrijeme za stvarnu reformu zdravstvenog sustava i za bolji odnos prema zdravstvenim radnicima jer se sustav urušava. Predsjednica splitske podružnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, gospođa Silvana Ganza je poručile,

 „U Republici Hrvatskoj sustav zdravstva danas je suočen s brojnim problemima:

  • alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama,
  • potplaćenost i neadekvatni uvjeti rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo,
  • višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema….

Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava?

Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU, no plaće nisu jedini problem s kojima se liječnici, medicinske sestre i medicinski tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću.

Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji;

U sustavu je puno propusta i zanemarivanja.

Do kada? Dok se svi ne iselimo?

Zaposleni u sustavu zdravstva su savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku svih ovih godina nisu ustali protiv rada, jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata i da je njihove potrebe vrlo često nužno staviti ispred svojih prava. No, problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima, jer dok se od njih očekuje da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti.“

„Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojni svakog čovjeka!

Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad.“

 

Dakle zdravstveni radnici ne traže ništa posebno, traže uvjete za rad i odgovarajući plaću za svoj rad. Na potezu su Vlada i Ministarstvo zdravstva!

Žalosno je da tijekom 20 godina (nakon završetka rata i mirne reintegracije istočne Slavonije) nismo započeli reformu zdravstvenog sustava koji u ovom obliku nije održiv. Žalosno je da ljudi za nerad (slučaj sutkinje/i više njih, mnogi saborski zastupnici i mnogobrojni uhljebi po povjerenstvima) dobivaju plaće koje su dvostruko/trostruko veće od plaća medicinskih sestara i tehničara a nemaju nikakve odgovornosti!

Žalosno je da se mora organizirati prosvjed ili štrajk da bi se nešto promijenilo!

Žalosno je da se zdravstvenim radnicima prijeti od strane vladinih dužnosnika. Ti dužnosnici moraju znati da postoji i tihi štrajk kojega nitko ne će moći spriječiti. Bilo bi bolje da uzmu važeće pravilnike o zdravstvenoj skrbi (prostorni, tehnički i kadrovski normativi)  i da postupe po zakonu (zatvore odjele, bolnice koje ne ispunjavaju važeće propise)!

Kažu da nema novca! Ima dovoljno novca samo ga Vlada (država) krivo usmjerava. Daje ga za sramotne filmove koji šire laži, mržnju i netoleranciju, daje ga za antihrvatske projekte, daje ga uhljebima u mnogobrojnim povjerenstvima koja su sama sebi svrha, a neka služe za širenje mržnje.  

Zahtjevi zdravstvenih djelatnika su opravdani. Vrijeme je za sustavnu reformu zdravstvenoga sustava jer slijedi kolaps kojega će osjetiti svi građani ove zemlje.

Doc. dr. sc. Marko Jukić, dr. med.

 

Skip to content