Održana je sveta misa povodom obljetnice smrti fra Josipa Marcelića

  • Written by:

20. siječnja 2018 godine u 89.oj godini života, 71.godini redovništva i 65.oj godini svećeničke službe, napustio nas je Fra josip Marcelić. Bio je veliki duhovnik i karizmatičar te jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske Udruge Benedikt koji je predložio ime udruge po svetom Benediktu, zaštitniku Europe.

Hrvatske Udruga Benedikt svake godine na godišnjicu njegove smrti prisjeća se fra Josipa svetom misom u kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu. Ove godine misu je predvodio  don Jure Vrdoljak.

S obzirom na sadašnju situaciju s Covidom – 19 misa je održana sukladno epidemiološkim preporukama HZJZ a.

>> Molitva za osobne nakane po zagovoru fra Josipa Marcelića

Don Jure nas je prisjetio na sve velike vrline pokojnog Fra Josipa , spominjući  da nas on sada sigurno od gore gleda i smije se svojim specifičnim osmijehom, te nam govori: Hajde dodjite, čekam Vas. “

foto: Emilio Šimić

Odlomak iz evanđelja Mk 3,  1-6

” U ono vrijeme Isus ponovno uđe u Sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke : “Stani na sredinu “. A  njima će : “Je li subotom dopušeno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti ? ” No oni su šutjeli.”

A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku : “Ispruži ruku “. On ispruži – i ruka mu zdrava!

Farizeji iziđu i dadnu se odmah s herodovcima na vijećanje protiv njega kako da ga pogube. “

>> Kratki životopis velikog duhovnika i jednog od osnivača Hrvatske udruge Benedikt

Čitajući njegove knjige , bez obzira šta je napustio ovaj svijet i otišao u bolji, osjećamo da je jos s nama i da će uvijek biti nama te nam je ostavio svoja znanja, misli, osjećaje, molitve i povezanost s Bogom u papirnatom izdanju.

Učinio je da nam Bog bude pristupačniji na više načina te je svojim idejama i kreativnošću pisao i scenarije za filmove .

Pamtimo ga kao skromnog, poštenog i brižnog redovnika koji je pružao utjehu, pomoć i savjet vjernicima sve do posljednjeg dana života. Bio je karizmatik koji je svoju duboku i istinsku vjeru uspješno prenosio ljudima točnije, nakon susreta s njim – vjernicima.

Počivao u miru Božjem.

Ivana Grubišić

Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content