„S margine političkoga spektra“- Dvostruka mjerila

Cjepivo AstraZeneca i Oxforda (Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF OXFORD / John Cairns)

 

Seksualno uznemiravanje i silovanje

Mainstream mediji javljaju o seksualnom uznimiravanju studentica na Akademija dramskih umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti, Filozofskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu itd. koja su se dogodila prije više godina.

Trenutno je glavna tema mainstream medija seksualno uznemiravanje i silovanje. Objavljuju se priče o seksualnom uznemiravanju i/ili silovanju koje se dogodilo prije 10, 20, 30, 40 godina. Svaku prijavu treba istražiti (dokazati istinitost) što nije lagan posao, a nekada je to nemoguće jer su silovatelji napustili ovaj svijet ili kada nema svjedoka. HRT je objavio priče (Engleska, SAD, Španjolska) o silovanjima poznatih nogometaša, plivačica, gimnastičarki. O silovanju su pričale i mnoge američke glumice. Neke od tih glumica su zbog trpljenja napravile sjajnu glumačku karijeru. Seksualno uznemiranjanje/silovanje bila je javna tajna. Znalo se tko su poznati silovatelji i da su nedodirljivi, pored njih su bile tisuće manje poznatih nasilnika i silovatelja. Iz svjedočanstava žrtava saznajemo da nisu bile svjesne, da su zbog karijere trpile uznemiravanje i silovanje, da ih je bilo sram i da nisu imali snage ispričati priču. Neke su ispričale svoje priče i ništa pozitivno se nije dogodilo jer su silovatelji bili nedodirljivi. Neke su pobjegle od nasilnika kojima nisu mogle ništa, odustale su od karijere. Sigurno ima i lažnih priča iz osvete jer dotične nisu napravile karijeru, nisu ostvarile svoje snove. Većina je imala izbor trpjeti ili odustati.

Kada su zatočene Vukovarke i druge žene govorile (više puta nakon rata, zadnji put 2018. u Vukovaru) o sustavnom zlostavljanju i silovanju u srpskim logorima nitko od onih koji danas dižu glas nije javno podržao žene iz Domovinskog rata kada su javno rekle kako njihovi silovatelji slobodno šeću Vukovaraom i Lijepom Našom. Mainstream mediji su šutjeli, silovane glumice, umjetnice, bivše studentice i druge su šutjele! Zašto? Zar je patnja žena silovanih u srpskim logorima manja nego ovih koje danas pričaju? Zašto poznate glumice koje su bile seksualno uznemiravane/silovane nisu digle svoj glas kao danas, zašto nisu organizirale tribine, proteste zbog neprocesuiranja silovatelja koji slobodno šeću Vukovarom i diljem Lijepe Naše? Malobrojni su podržali protest žena silovanih u srpskim logorima, ni drugarice pravobraniteljice nisu digle svoj glas iako im je to bila dužnost.

Žene zatočene i silovane u srpskim logorima ili okupiranim područjima nisu imale izbora, nisu mogle pobjeći dok su glumice, umjetnice i druge koje danas pričaju svoje priče imale izbor: mogle su pobjeći i ispričati svoju priču u realnom vremenu, kada se dogodila a ne nakon 10, 20 i više godina.

Mediji u Hrvatskoj, političari, javne pravobraniteljice, ženske udruge imaju dvostruka mjerila: silovanje Hrvatica u Domovinskom ratu su prihvatljiva i ne zaslužuje osudu dok seksualna uznemiravanja i/ili silovanja onih koje danas pričaju svoje priče zaslužuje svu moguću pažnju i javni linč dokazanih i nedokazanih uznemiravanja i silovanja. Kada četnici-silovatelji slobodno šeću Vukovarom i šire to je za Lori OK, a kada netko prijavi pokušaj silovanja na Akademiji onda je to strašno. Davati nemoralne ponude, ucjenjivati studenticu je za njih mnogo strašnije nego sustavno silovanje Hrvatica u srpskim logorima. Tako je to u Lijepoj Našoj, dvostruka mjerila.

 

„Novo normalno „

Moćne multinacionalne kompanije ne poštuju ugovore u svezi isporuke cjepiva, a moćna EU birokracija ne može ništa! Kada se radi o Hrvatskoj EU birokracija je jako moćna, a kada se radi o multinacionalnoj kompaniji s kojom je potpisala ugovor tada birokracija podvije rep i priča: Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”. Komentar može biti: hahaha…

Odnosi između farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Europske unije sve su lošiji. Nakon što je tvrtka obavijestila Bruxelles da će kasniti s isporukom cjepiva te kako ugovor koji je potpisan s EU-om o isporukama cjepiva nije obvezujući, iz EU-a su zatražili sastanak s čelnicima tvrtke.

Čelnici AstraZenece odbili doći na sastanak s predstavnicima EU-a i poručili im da “ne budu toliko osjetljivi”

Ako njima odgovara Ugovor se mora poštivati, ako ne odgovara onda je..š Ugovor, to je za naivne budale. Tako to funkcionira u “demokratskoj” i “pravnoj” EU zajednici i šire.

 

Bombaš iz Pakraca

U Pakracu je abolirani četnik “izgubio živce” i bacio bombu na tri djelatnika HEP-a koji su radili svoj posao po radnom nalogu HEP-a. Radi se o pokušaju ubojstva ali to mainstream novinarčići ne će napisati, to nam antihrvatske televizije ne će kazati. Zločin aboliranog četnika je sporedna štura vijest koju mainstream mediji ne nazivaju pravim imenom. Da je bio bivši pripadnik HOS-a tada bi to bila udarna vijest (vest) ali kada se radi o aboliranom četniku tada je to sporedna vijest gdje mainstream mediji prešućuju ime i prezime te o kome se stvarno radi. Tek kada su “marginalni desničari” objavili ime i mainstream mediji stidljivo objavljuju Milorad A. pa naknadno puno prezime Arsenić. Tko se usuđuje isključiti struju neplatiši, aboliranom četniku? Zar to nije dokaz kako je Srbima u Hrvatskoj teško? Četnik Savo Štrbac, poznati lažov, kaže da je bombu bacio jer se branio, koalicijski partneri Andrej i Milorad se slažu pa su bez komentara. O nedozvoljeniom držanju oružja ni riječi! Možda bi sin Predrag mogao objasniti zašto je otac Milorad imao oružje koje nije smio imati.

Kada se na području Banovina nađu arsenali oružja nema podataka kod koga je nađeno, otkud im to oružje, zašto ga imaju i zašto ga nisu predali MUP-u. Da je oružje bilo kod hrvatskog branitelja tada bi to bila udarna vijest koja bi se danima ponavljala. Odmah bi mediji i pojedinci ponavljali laži o NDH, laži o Jasenovcu, laži o Jadovnom, laži o Dari Budisavljević itd. Dvostruka mjerila!

Tajno snimanje

Pozoveš političara u klet na druženje pa ga tajno snimaš, potom javno objaviš snimku. Snimatelj “poštenjačina” je kazao:

“Jučer sam prikazao svoje poruke pred kamerama, danas nosim i slike toga. Vidio sam da su neki portali objavili screenshotove koje je vjerojatno poslao gradonačelnik, a to je napravljeno tako da se inscenira da sam ja inicirao sastanak. Nudili su mi da uđem u stranku, da budem njihov kandidat, ali nitko se nije usudio reći da budem potpredsjednik bilo čega, skupštine, nečega što bi možda bilo i normalno. Ali ne pozicije institucija.”

Zašto je drug snimao razgovor u privatnoj kleti? Za koga? Je li bio ugrožen ili je htio ucjenjivati?

Opet slušamo dvojaka tumačenja glede tog sramotnog čina (snimanja).

Svima naivnima treba biti jasno da su svi natječaji ciljano objavljeni za neku osobu iz stranke ili odabranu nestranačku osobu. Stranka koja je na vlasti predlaže i bira svoje podobne kandidate. Sve se dogovori unaprijed, moguć je neplanirani ishod ali to je rijetkost.

 

Opet im smeta HOS

Jugočetnicima, četnicima, dezerterima, komunjarama smeta hrvatska država. Budući da je nezgodno javno kazati (ima i toga) da im smeta hrvatska država, koja ih hrani, onda to rade tako da napadaju HOS i njegovo znakovlje iz Domovinskog rata. Zločin je branitelje iz 1991. povezivati s NDH kao što to rade mrzitelji hrvatske države (npr. Goldsteini i drugi).

Povodom obilježavanja 29-te godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko SDP-ov Peđa Grbin napao ministra zbog znakovlja ATJ Lučko. (izvor:  8 RUJNA, 2019.MAXPORTAL)

Znak Udruge (Foto: MAXPORTAL)

Grb u kojem su šahovnica i mač – znak su “Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90” (idejni autor je Ante Jurendić), nastao je sredinom 90-ih godina, a SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin to je primjetio tek danas, 29 godina od osnutka te elitne postrojbe hrvatskog MUP-a.

Što Peđi smeta? Peđi smeta hrvatska država pa napada one koji su je stvarali!

Smeta im HOS, smeta im hrvatski povijesni grb, smeta im hrvatsko znakovlje, smeta im istina, smetaju im činjenice o zločinima nad Hrvatima. To im smeta! Ne smataju im četnička kokarda, ne smataju im četnički spomenici po Hrvatskoj, ne smetaju im laži o Drugom svjetskom ratu, ne smetaju im komunističke laži, ne smetaju im laži o Jasenovcu, ne smetaju im četnički filmovi o Dari Budisavljević itd. Dvostruka mjerila!

 

Umrla Mira Furlan

Počivala u miru. Čime je to Mira Furlan zadužila Hrvatsku da se toliko piše? Kada umre domoljubni hrvatski akademik, znanstvenik, umjetnik imamo šturu vijest i zaborav.

Naprijatelji hrvatske države i Hrvata iskoristili su smrt Mire Furlan za napade na Hrvatsku devedesetih godina kada su se Hrvati krvavo borili za opstojnost hrvatskoga naroda. Mira Furlan je bila protiv hrvatske države, otišla je u Srbiju koja je izvršila agresiju na Hrvatsku. Tamo je Mira bila sretna i zaštićena od “pomahnitalih ustaša” koji su 1991. harali Hrvatskom.

Pišući o Miri Furlan jugočetnici pišu o građanskom ratu, a ne o agresiji Srbije. Pišu o hrvatskom antisemitizmu, a ne pišu o srbijanskim službama koje su izvršile bombaške napade na Židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i na groblju Mirogoj.

Nažalost, drug Plenković koji “nastavlja Tuđmanovu politiku” šuti na silne podvale i laži. Ministrica kulture, drugarica Ninočka, također šuti jer ona je i ministarka srpske nekulture u Hrvatskoj pa nije zgodno da komentira podvale i laži.

Mira Furlan je iz Beograda 5. studenoga 1991. godine pisala “Pismo sugrađanima” (u Zagrebu). Nije pisala Slobodanu Miloševiću, nije pisala srpskim genaralima koji su ubijali Hrvate i razarali hrvatske gradove. Nije pisala srpskocrnogorskoj armadi koja je 1. listopada 1991. krenula prema Dubrovniku, ubijala, pljačkala i palila sve pred sobom. Nije pisala i pitala zašto Srbi razaraju barokni Vukovar.

Mira Furlan je bila protiv hrvatske države pa je zato u mainstream antihrvatskim medijima dobila silnu pažnju. Da je bila za samostalnu hrvatsku državu bila ni jedna crtica i ništa više. Dvostuka mjerila! 

Preporučam Esej o Dubojoj državi (Karolina Vidović Krišto):

https://teleskop.hr/59728-2

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content