Jasenovačka komemoracija 2022.

Mainstream medija javljaju kako je proteklo odavanje počasti žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Odavanje počasti žrtvama zasjenili su istupi političara koji su opet izveli svoj igrokaz. Neokomunistički uhljebi se ni u Jasenovcu nisu mogli suzdržati od vrijeđanja, prijetnji, laganja i lupetanja.

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” i polaganjem vijenaca,  izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista u petak su odala počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac, na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. Posebno su odali počast žrtvama predsjednik Republike, a posebno delegacija grada Zagreba.

Komemoraciji su nazočila i odala počast žrtvama logora izaslanstva 26 veleposlanstava u Hrvatskoj, međi njima i izraelskog, stranačka izaslanstva (HDZ, Socijaldemokrati, HSS, Radnička fronta, Fokus, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) te izaslanstva institucija i nevladinih udruga.

 

Bio je tu i „veliki borac protiv fašizma antifašist“ Franjo rođen 1957. godine (samo 12 godina nakon što je fašizam poražen), Veljko bivši oficir JNA, ravnatelj Spomen područja Jasenovac koji uvećava žrtve Jasenovca i koji brani lažni popis žrtava.

Bilo je to šaroliko društvo koje s borbom protiv fašizma i nacizma nema ama baš nikakve veze. Komemoracija je bila u drugom planu, a u prvom planu su bili stavovi neokomunista koji vode državu.

Mainstream mediji prenose izjave koje su političari dali u Jasenovcu 22. travnja 2022. godine:

 

Drug Tomislav Tomašević:

“Osim situacije ustaškog pozdrava u Splitu, čvrsto vjerujem da zakonski treba zabraniti ustaški pozdrav kako oko toga više ne bi bilo nikakve dvosmislenosti u praksi sudova”.

 

“Onaj tko misli da je dovoljno u sadašnjim zakonima regulirana ta praksa neka pogleda oko sebe, neka vidi sudsku praksu, neka vidi što se događa na javnim događanjima. Mislim da tu više nema nikakvog mjesta relativiziranju, krajnje je vrijeme da se to zakonski regulira i da jednom zauvijek završimo više s tim ustaškim pozdravom”, poručio je Tomašević.

 

Pitanje za druga Tomaševića: Što ćemo s  komunističkim obilježjima i pozdravima? Što ćemo s ulicama grada Zagreba koja nose imena partizanskih/komunističkih zločinaca?

 

Haški svjedok protiv Republike Hrvatske Stipe Mesić:

„Nadam se da će proraditi svijest i savjest te da će se promijeniti kazneni zakon na kojem inzistira židovska zajednica, a prema kojem bi izricanje ‘za dom spremni’ te pisanje i ti simboli kažnjivi zakonom. HOS je bio stranačka vojna formacija HSP-a, a država može imati samo jednu vojsku. Tuđman se plašio da može doći do sukoba, no do njega nije došlo jer je Boljkovac održao razgovor s predstavnicima HOS-a. Rekao im je da ne mogu imati svoju vojsku, pa su neki otišli kući, a neki su prešli u hrvatsku vojsku. Nakon rata imamo formiranje raznih udruga. Tako se formirala i udruga HOS. Je li službenik vidio da dokumenti završavaju pozdravom Za dom spremni? To je bilo ilegalno. Sada Vlada može reagirati i tražiti da se ukine ta registracija te da se registriraju ponovno ako žele bez tog pozdrava. I time je problem riješen.

 

Zašto se premijer Plenković opire izmjeni kaznenog zakona i inicijativi o ukidanju tog rješenja? Jedno je da se pojednostavi i ukine ta registracija, to je najjednostavnije. A drugo da se zaustavi ovo divljanje, ustašizacija, fašizacija, da se ukine i donese zakonska norma po kojoj će to biti kažnjivo. Po Ustavu je ‘Za dom spremni’ ionako nezakonit.  Kako gleda na situaciju gdje premijer i predsjednik prekidaju suradnju? – Toga nema u niti jednoj zemlji.

 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/mesic-vlada-moze-ukinuti-registraciju-neka-se-hos-ponovno-registrira-bez-pozdrava-za-dom-spremni-1580738 – www.vecernji.hr

 

Nije jasno gdje Mesić u neokomunističkoj Hrvatskoj vidi divljanje, ustašizacija, fašizacija? Zar u neokomunističkoj Plenkovićevoj Hrvatskoj ima divljanja, ustašizacije, fašizacije? Velika pljuska drugu Plenkoviću!?

 

 

I drug Peđa se razmahao pa kaže:

“O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i Vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može“.

Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi,  Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio je nešto što je na štetu svim građanima – u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti”, ustvrdio je Grbin.

Smatra da je to veliki problem za koji je  odgovoran isključivo Andrej Plenković i “oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti“.

“Ako imaš hrabrosti i ako misliš da je predsjednik prekršio zakon, povrijedio Ustav i propise, pokreni postupak opoziva. Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si – ništavan, nula“, istaknuo je Grbin svoje stajalište o premijeru.

 

Smatra da je Milanović, otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.

“Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali  bezobrazluk je jedno, a lopovluk, kriminal i kršenje Ustava – to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona”, istaknuo je Grbin.

Vezano uz sankcioniranje uporabe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.

 

“Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima kao posljedicu i danas mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s Vladom”, rekao je Grbin.

Ponovno je istaknuo da treba u Kaznenom zakonu regulirati da je uporaba ustaških i četničkih simbola u Hrvatskoj kazneno djelo i onda to provoditi u praksi.

“Postupanje policije i drugih tijela nakon 2016. pokazuju da odluke Ustavnog suda nisu dovoljne i da to treba biti jasnim i nedvosmislenim rječnikom upisano u zakon”, poručio je Grbin.

 

Drug Peđa uvijek ima dvostruka mjerila. Zaboravio drug Peđa navesti da pored zabrane ustaških i četničkih simbola treba zabraniti i komunističke simbole. Negiranje komunističkih zločina koji su dokazani je zločin.

 

 

 

Zoran Milanović nakon odavanja počasti obratio se javnosti:

 

“Da mi jedan sin rezervnog majora KOS-a, koji je od toga živio i profitirao, govori da je Gotovina udbaš, e nećeš, matere ti”.

 

Oni koji su živjeli sjajno od Udbe sada moraliziraju.

Poručio je da ne može i neće drukčije te da će udbašem zvati svakoga tko makar insinuacijom, a kamoli izrijekom, dovede hrvatske generale, legende rata, u vezu s Udbom, i za njih kaže da su “udbaške pudlice”.

 

Plenkoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu poručio je da će za takve izjave platiti. “Platit ćete za to, skupo ćete platiti za to”.

 

Odgovarajući na prozivke iz HDZ-a o tome da je nervozan, Milanović je Plenkoviću poručio da, kada govori o živcima, pogleda sebe na aktualnom satu u Saboru, gdje je tri sata sjedio u fotelji i “pojeo tri kemijske”, i nazvao ga “udbašenkom”.

Milanović je rekao kako je “bio premijer” te da zna kako se “može manipulirati” !?

– Premijer je jedan lažov. Ponovit ću. Nakon one huljske, udbaške provokacije Plenkovića i njegovog klana, ja ne mogu i neću drugačije. Da svakoga tko legende Domovinskog rata dovede u vezu s Udbom, takve ću osobe zvati udbašima. Kad mi netko govori o živcima, moji su ledeni većinu vremena. Volio bih da nisu.

– Najodvratniji i najopasniji ljudi u ovoj zemlji su oni koji se pojave iz trećeg ešalona i sada moraliziraju. To su najgori ljudi. Udbaški ubojice, grozno… Na kraju, moj šef Ivica Račan je bio predsjednik Partije koju ne možete odvojiti od Udbe. Ali taj čovjek to nikada nije nijekao. Taj sustav je bio pogrešan, ali da mi nakon toga sin rezervnog majora KOS-a govori da je Gotovina udbaš, e nećeš, matere ti – rekao je Milanović te dodao da je “predsjednik hrvatske vlade udbaš druge generacije i nije jedini”. 

Poručio je i da Tomo Medved nikada neće imati reputaciju kakvu ima general Gotovina.

 

Oni koji su živjeli u tom ekosustavu sjajno, koji su krali iz njega, ti bi trebali šutjeti”.

Habulin je mom protokolu prošle godine rekao da on to ne smije napraviti, jer su rekli da će mu uzeti novac”, rekao je te poručio da i ove godine opet imamo istu farsu.

 

Uvijek pred ove događaje Plenković ih nečim kupi, kao iz prištapskog priručnika Udbe, okupi ih, smiri ih, da im kavice, ne previše šećera da ne prave probleme i onda nakon toga laganje”, kaže Milanović.

 

Ustvrdio je kako je Pupovac došao na Filozofski fakultet jer je bio “razmijenjen za fotokopirni stroj” te istaknuo i da je on bio dio tadašnjeg sustava.

 

“Kad je fotokopirni stroj došao na Filozofski fakultet, to je tada bilo kao radiostanica, mogao si dići revoluciju, tako je Pupovac došao iz partije na faks. Pupovac je bio dio tog sustava, tko god je radio za partiju, bio je svjestan svega toga”, rekao je.

Na pitanje zašto Njemačka danas nema otvorenih pitanja sa židovskom zajednicom, a Hrvatska ima, Milanović je rekao da je to zbog toga što imamo “manipulativnu udbašku kukavelj u Banskim dvorima”. 

 

Odgovarajući novinarima na pitanje zašto on ništa nije napravio po tom pitanju dok je bio premijer, rekao je da se “mlatio s crnokošuljašima pet godina”, ali i da je bio “plahe naravi”. Dodaje kako je smatrao stvar riješenom jer su već tada postojale odluke Ustavnog suda, koje su po sili jače od zakona.

 

“Buduće molbe za pomilovanje neće ići u Ministarstvo pravosuđa, to je još jedna od nezakonitih protuustavnih uzurpacija ove bande koja je osuđena za kriminal. To je izričita i izravna ustavna nadležnost, ovlaštenje i ustvari nepotreban teret predsjednika Republike”.

 

Osvrnuo se i na saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji je jučer postavio pitanje “uzima li Milanović neke stimulanse”. Ponovo je optužio Zekanovića da je njegov politički zaokret prema HDZ-u kupljen.

 

“Kako se zove prelazak uskršnjeg Zekanovića? Tko mu je platio da pređe HDZ-u? To je korupcija. Taj tip to radi za keš, izravno ili neizravno, sto posto“, ustvrdio je Milanović i pozvao DORH da to istraži.

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovic-je-udbasenko-sin-majora-kos-a-govori-da-je-gotovina-udbas-e-neces-matere-ti-15186685

„Uglađena dipomacija“ druga Milanovića je impresivna i teško ju je shvatiti.

Veljko bivši oficira JNA ovako zbori: “Ne trebamo izmišljati toplu vodu, dovoljno je napraviti ‘copy paste’ onoga što su učinili Njemačka i Austrija. Kad budu za uzvikivanje tog pozdrava bile visoke kazne do 5000 eura, mislim da će se netko zapitati hoće li se ubuduće pojaviti na obilježavanju obljetnice HOS-a u Splitu”, poručio je Kajtazi.

 

Drug Milorad Pupovac kaže: Počeli smo razgovore o sankcioniranju pokliča 

– To je prvi konkretan razgovor o tom pitanju. Vjerujemo da ćemo doći do suglasnosti, do rješenja koje će biti prihvatljivo svima. I Vladi, i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista, i dobro je da smo se pomakli u tom pogledu. 

– Otvoreni smo za rješenja koja će biti efikasna i koja će početi mijenjati stanje kakvo imamo.

Istaknuo je kako bi sudovi trebali početi ujednačavati praksu. 

– Postoji austrijska praksa, njemačka praksa, vidjet ćemo kakva će biti hrvatska. Mi smo za to da dođemo do rješenja koje će donijeti rezultate . 

 

Očito je da drug Plenković dogovara selektivan pristup kada je u pitanju isticanja simbola., četnički i komunistički simboli će biti zaštićeni.

 

 

Drug Plenković kaže: ‘Raos se ispričao, mislim da na takve stvari ubuduće ne trebamo nikoga slati’ .

 

Nameće se pitanje: Je li se Raos ispričao i zašto bi se ispričao. Raos je kazao istinu! Drug Plenković je učio jugočetničku povijest pa ne zna da su talijanski fašisti i četnici podijelili Hrvatsku! Bilo bi dobro da drug Plenković nešto nauči o povijesti Drugog svjetskog rata.

Nakon Jandrokovića se medijima obratio i Plenković:

„Žao nam je svih koji su ovdje poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sustavu mogu saznati i naučiti što su bili ti zločini, kakvog su bili karaktera, i koliko se zla događalo u Drugom svjetskom ratu“.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u programima školskim nastojati da što više naših učenika posjete Jasenovac. Što se tiče daljnjih razgovora, presude, što se tiče pokliča, su jasne, samo treba ujednačiti praksu. Moramo vidjeti samo mogu li se povećati kazne kako bismo tako djelovati i preventivno i sankcionirali one koji krše zakon – rekao je.

Druga Plenkovića treba podsjetiti da se mladima servira jugočetnička povijest, laži o logoru i laži o broju žrtava koje su ustaše ubile, koje su umrle od tifusa i drugih bolesti. Nitko normalan ne negira zločine koji su počinjeni ali ne možemo pristati da se jugočetničke laži serviraju kao istina o NDH i o logoru. Najavljena su nova ulaganja u jugočetnički mit o Jasenovcu i daljnje blaćenje hrvatskog naroda.

„Drago mi je da su bili svi koji su pozvani. Mi smo ovdje kao i uvijek, službeno, s dostojanstvom, s poštovanjem prema žrtvi“.

Nije istina da su svi došli!  Oni koji su došli, došli su na teret poreznih obveznika!

 

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako se u razgovoru s pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista razmišlja mogu li se eventualno povećati kazne za upotrebu ustaškog pokliča “Za dom spremni”, ali ne i o izmjenama zakona koji bi zabranili njegovu upotrebu.

Plenkoviću smeta samo poklič “Za dom spremni“, ne smetaju mu četnički simboli i spomenici po Hrvatskoj, ne smeta mu veličanje četničkih zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata niti u vrijeme Domovinskog rata. Ne smetaju mu komunistički simboli ni pokliči!

 

https://kamenjar.com/plenkovic-eventualno-mozemo-povecati-kazne-za-upotrebu-poklica-zds/

U sklopu komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, uz prigodni glazbeni program, čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika – Nikoline Šitin i Đorđa Miliše te predvođene molitve u ime pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjernika.

Mainstream mediji izvijestili su nas o igrokazu koji se dogodio u Jasenovcu.

Odavanje počasti žrtvama iskorišteno je za slikavanje i iznošenje neokomunističkih stavova, izražavanje mržnje prema HOS-u koji je branio Hrvatsku za razliku od dezertera i novopečenih antifašista rođenih 20 i više godina nakon Drugog svjetskog rata.

Nije to bilo odavanje počasti žrtvama logora, bio je to natjecanje tko će više pljuvati hrvatske branitelje pripadnike HOS-a i sve one koji ih poštuju. Bilo je to negiranje istine (Muzej u Jasenovcu je prepun lažnih imena), pljuvanje protivnika, zazivanje oštrih kazni ako netko slučajno povikne za dom spremni. Jasno je da vlada druga Plenkovića vodi antihrvatsku politiku i da uništava državu Hrvatsku.

Zanimljivo je da drug Plenković (briselski ćato) ima dvostruka mjerila pa ne poštuje Europske deklaracije o osudi komunizma:

  1. Rezolucija Skupštine Europskog parlamenta 1096 (1996.) o mjerama za razbijanje ostavštine bivših komunističkih totalitarnih sustava.
  2. Rezolucija Vijeća Europe br. 1481 (2006.) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima izdana je 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine u Vijeću Europe i snažno osuđuje zločine komunizma.
  3. Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. koju je donio Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine (NN, 76/2006). U njoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.
  4. Rezolucija Europskog parlamenta o “europskoj savjesti i totalitarizmu“ (Resolution on European Conscience and Totalitarianism), prihvaćena nakon zajedničkoga prijedloga o rezoluciji (Joint Motion for a Resolution) 2. travnja 2009.
  5. Rezolucija “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP)“ koju je Europski parlament usvojio 19. rujna 2019. Tom je rezolucijom Europski parlament osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine kao i zločine svih ostalih režima. U njoj se, između ostaloga, podsjeća da su „nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti“, a također i poziva „sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički i nacistički režim“.

Europski parlament u toj Rezoluciji izražava zabrinutost jer “u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi“.

Potpuno je neshvatljivo da u Republici Hrvatskoj nisu jednako tretirani komunizam, fašizam, nacizam, ustaštvo i četništvo.

Dr. Marko Jukić

 

 

Skip to content