Split: Predavanje “Značaj rane dijagnostike raka pluća”

  • Written by:

Hrvatska udruga Benedikt

poziva Vas na javno predavanje pod nazivom

“ZNAČAJ RANE DIJAGNOSTIKE RAKA PLUĆA”

koje će se održati 20. lipnja 2022., ponedjeljak, s početkom u 19.30 sati u prostoru Hrvatske udruge Benedikt u Splitu, Dubrovačka 15. Predavanje će održati Vide Popović, dr. med., specijalist pulmologije

Rak pluća je najučestaliji karcinom kod muškaraca (19%) i treći po učestalosti kod žena (8%). Zbog visoke učestalosti među karcinomima svih sijela te visoke stope smrtnosti veliki je javnozdravstveni problem u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Godišnje u svijetu od posljedica raka pluća umire 1.69 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 3000 novih bolesnika s rakom pluća. Nažalost u Hrvatskoj otprilike toliko ljudi godišnje i umire od raka pluća. Od toga je oko 70% muškaraca i 30% žena.

Ono što doprinosi visokoj stopi smrtnosti i niskom petogodišnjem preživljenju kod raka pluća je to što se on dijagnosticira u stadiju proširene bolesti (stadij IV) kada u obzir ne dolazi kiruško liječenje već samo sistemsko liječenje ili pak u jednog značajnog dijela bolesnika, s obzirom na loše opće stanje (ECOG performance status iznad 2), samo maksimalna simptomatska i potporna terapija.

Neki od razloga kasnog otkrivanja raka pluća su nespecifični simptomi i simptomi koji se kasno javljaju, loše mjere prevencije, loše životne navike i način života te niska zdravstvena kultura. S ciljem da se rak pluća dijagnosticira u što ranijem stadiju bolesti (I-IIIa) kada postoji mogućnost kirurškog liječenja, a kako bi se poboljšalo ukupno preživljenje i smanjila ukupna smrtnost, u Republici Hrvatskoj se od 2020. godine krenulo s realizacijom Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća (NPP).

Dr. Vide Popović zaposlen je kao specijalist pulmologije u Klinici za plućne bolesti KBC-a Split te su u njegovom svakodnevnom radu u fokusu upravo bolesnici s rakom pluća. Član je nacionalne koordinacije za provedbu Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća. Uz profesionalni angažman godinama je društveno angažiran. Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske udruge Benedikt (od 2011. do 2022. godine), a trenutno je član Savjetodavnog vijeća udruge. Od 2013. godine je na počasnoj funkciji predsjednika Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije. U jednom mandatu bio je član Upravnog vijeća Ogranka Matice hrvatske Split i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. U studentskim danima bio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta u Splitu te nekoliko godina Hrvatske akademske zajednice Sveučilišta u Splitu. Član je više stručnih i profesionalnih društava i udruženja. 

Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content