U SDP-u TVRDE: Most nas nemogućim uvjetima hoće otjerati od formiranja Vlade

Dogovor o Vladi odgođen za period iza božićnih blagdana. Iako se očekivao da će u ponedjeljak navečer Božo Petrov i Zoran Milanović objaviti ime novoga mandatara, oni su zatražili dodatni time-out.

Tako u utorak na konzultacije kod predsjednice Republike neće doći s potpisima više od polovine saborskih zastupnika koje mandataru jamče izbor za premijera, nego tek s molbom da ima da još vremena kako bi se usuglasili o načinu na koji bi buduća Vlada trebala funkcionirati.

– Postoje dodatni rokovi koje smo otvorili HDZ-u zbog pravila jednakosti, tako da ćemo zbog toga morati ovaj dio produžiti. HDZ-u smo dali rok od 24 sata koji je danas, pa se taj dio rastegnuo. Kod predsjednice u ovom trenutku nećemo ići s potpisima, zatražit ćemo dodatno vrijeme – pojasnio je Petrov, potvrdivši da se razgovaralo o podjeli resora, ali ne i o imenu budućega mandatara.

– Oni su tvrdi pregovarači, ali u takvoj su poziciji. Mi to poštujemo i nastavljamo razgovore – komentirao je nakon sastanka u središnjici Mosta predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Unutar koalicije Hrvatska raste prevladava uvjerenje da će Most, nakon što se HDZ definitivno eliminirao iz pregovora, pred SDP i njegove partnere postavljati i nerealne uvjete, kako bi ih natjerali da sami odustanu od formiranja Vlade.

Time bi se, kazao nam je jedan SDP-ov dužnosnik uključen u pregovore, zadovoljio onaj dio Mosta kojemu koalicija s nama kao lijevom opcijom ne bi bila po volji, i koji prilično otvoreno navija za nove izbore.

No, sasvim je izvjesno da dio Mostovih zastupnika nije sklon novim izborima, te da želi formirati Vladu sa SDP-om. Ulaskom u pregovore s Mostom Zoran Milanović dobio je na vremenu.

Jer, ako oni ne uspiju, moguće je da u međuvremenu na svoju stranu pridobije dio nezadovoljnih mostovaca.

Ako pak uspiju i dovedu do formiranja nove Vlade, on čitavu situaciju planira pratiti iz parlamenta. I s pozicije predsjednika Sabora kontrolirati Mostovog premijera. Bio on Božo Petrov, ili netko drugi.

MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content