PERSPEKTIVA BOŽE PETROVA NE IZGLEDA DOBRO: Milanović će ga poniziti i vrlo brzo ukloniti!

Perspektiva Bože Petrova ne izgleda dobro: iako je ovo trenutak njegovog trijumfa, pad bi mogao biti bliži i bolniji nego što se itko nada. O tome kakve su perspektive malog Mosta u koaliciji s velikim SDP-om kojeg vodi makijavelistički, manipulativni egomanijak i kakve su uopće perspektive vlade na pomolu porazgovarali smo s Davorom Gjenerom, piše dnevno.hr.

Ovaj sporazum između Mosta i SDP-a očito nije sporazum sklopljen u dobroj vjeri, i Milanović se sigurno neće zadovoljiti prelaskom s konja na magarca, odnosno prelaskom s mjesta premijera na mjesto predsjednika Sabora. Radi se političkom makijavelizmu najgore vrste. No, kad smo o tome porazgovarali s Gjenerom, on se složio, no rekao je, “meni se čini da su ovi iz Mosta svjesni da su, kad uđu u savez sa SDP-om i sklope sporazum o formiranju zajedničke vlade, postali žrtve – jer njihova pivotalna pozicija prestaje trenutkom stavljanja potpisa na papir. Trenutkom sastavljanja vlade”.

Ključni problem je, smatra Gjenero, taj što, ako oni uspiju formirati vladu, ta vlada neće trajati mjesec dana niti šest mjeseci, kako mnogi pretpostavljaju. Ona će trajati vrlo dugo, jer kad se vlada formira nanovo se uspostavlja većina i u toj većini Most više nema pivotalnu ulogu, jer ta većina predstavlja preko 80 zastupnika. Kad se jednom uspostavi Sabor i izglasa Vlada, Milanović, smatra Gjenero, može Petrova dovesti u takvu nemoguću poziciju da će se ovaj morati pokoriti ili odstupiti: jednostavno njegovih 15 zastupnika u takvom odnosu snaga ne samo da ne znači previše, nego će ponovo biti otvoren lov na zastupnike Mosta. Ustavno pravno, to bi značilo formalni pad vlade i uspostavu nove vlade bez Bože Petrova, no, kaže Gjenero, zapravo bi se radilo o istoj vladi, koja bi tek postala rekombinacija one prethodne. On smatra da u HDZ-u toga možda i nisu svjesni. On podsjeća da ono što je Petrov potpisao s Milanovićem, da premijer mora biti ili osoba iz Mosta ili vanstranačka, zapravo nema neko stvarno značenje i da je to lako zaobići, i podsjeća da se Račanova vlada održala i nakon odlaska HSLS-a iz koalicije, i da se i HDZ-ova vlada održala i nakon odlaska Sanadera kojeg je zamijenila Jadranka Kosor. Pritom nema institucionalne zapreke da se to ne provede, ako Milanović za neko vrijeme uspije pridobiti nekolicinu članova Mosta koji bi ga podržali. Ali čak i bez toga, on može zapravo vladati praktički bez ograničenja. I to može trajati jako dugo, do idućih redovnih izbora. Nade u to da će ova vlada koja se upravo dogovara pasti ako se dogovori, smatra Gjenero, nisu realne jer će Milanović naći načina da ukloni ili posve marginalizira Petrova, na ovaj ili onaj način.

“Prevario je Karamarka koji je mislio da se dogovara u dobroj vjeri“, kaže Gjenero. Je li se Karamarko stvarno dogovarao s njim, je li Karamarko jednostavno pogriješio pustivši u javnost informaciju o svojim razgovorima s Milanovićem, jer je htio pokazati kako je Milanović u biti šibicar po mentalitetu, sitni prevarant? Je li Karamarko, kojem je komunikacija s biračima inače najveći problem, htio reći kako on nikad nije ni htio tako nešto potpisati već je samo testirao vjerodostojnost Milanovića, ali je ne razumijevajući javnu komunikaciju rekao nešto što će bez daljnjeg biti protumačeno tako da je Milanović preveslao Karamarka, preveo ga žednog preko vode? Radi li se o elementarnoj političkoj nepismenosti?

Nije bitno, smatra Gjenero, on se dogovarao s Milanovićem. “Karamarko je pristojan čovjek koji je ušao u političku borbu s nekim tko je spreman upotrijebiti sva sredstva. U ovakvim situacijama moraš biti ili spreman upotrijebiti sva sredstva, ili se u takve razgovore uopće ne upuštati. U političkoj borbi uvijek pobjeđuje onaj tko je u stanju upotrijebiti radikalnija sredstva. Sanader, primjerice, on je idući dan nakon preuzimanja HDZ-a krenuo na Pašalića. Karamarko je pogriješio, morao je ili igrati do kraja prljavo ili niti ne ulaziti u tip političkog dogovora koji se može interpretirati kao prljava igra, odnosno nije uopće trebao razgovarati s Milanovićem”, smatra Gjenero. A smatra da u HDZ-u možda niti nisu svjesni da bi ova vlada SDP-Most mogla, sa ili bez Mosta – potrajati. “Naravno, za SDP mandata poslije toga više nema, ali Milanovića ionako uopće nije briga za to. On ne nastupa kao odgovoran političar. Vlada neće biti reformska vlada, neće imati snage ništa napraviti jer on zauzima poziciju predsjednika Sabora. A u stabilnom parlamentarnom sustavu to je zapravo nebitna pozicija, u Britaniji spiker ostaje isti i kad se promijeni vlada, to se ne dijeli stranački. To je pozicija koja se daje čovjeku prihvatljivom svima stranama, kulturnom, pristojnom i dobro obrazovanom“

Milanović kulturan, pristojan i obrazovan?

“Ne, naravno da nije. Ali u Hrvatskoj je to nešto drugo, to je veto-pozicija, s te pozicije se manipulira procedurom. S te pozicije se može blokirati svaki zakon i važnu odluku, a njega samo to zanima. Reformski premijer ulazi u arenu, a priznao je ekvivalent vlasti akteru kojem je glavni cilj zaustaviti reforme, Milanoviću! Milanović će potpuno blokirati refrome, ponižavat će i izluđivati Petrova, a rušit će ga u trenutku kad mu to bude najviše odgovaralo.

Ali najgore od svega je što će iskoristiti drugi mandat za pljačkašku akciju. Sanader nije puno toga napravio u prvom mandatu, nego u drugom kad je bio bez kontrole i kad je počistio sustav, podredio ga sebi. Milanović trenutno kontrolira medije, policiju, državno odvjetništvo, institucije građanskog društva, tzv. civilno društvo, trenutno nema niti jednog izvora društvene moći koji bi se mogao suprotstaviti njegovoj samovolji i samovlasti. SDP kao stranka više ne postoji, oni su sljedba autoritarnog vođe. Svi ljudi koji imaju osobne karijere, politički autoritet i spomena vrijednu biografiju su se maknuli od Milanovića, osim njega tamo više nema nikog utjecajnog. Prije četiri godine Rajko Ostojić se kandidirao, bio je prvi potpredsjednik SDP-a, s najviše glasova članova SDP-a. Danas je marginaliziran, kao i svi ostali koji su nešto predstavljali u SDP-u.“

Upravlja li Milanović SDP-om kao što bi ludi rimski car upravljao Rimom? Po sistemu poslije mene potop?

“Upravo tako. Rastočio je koalicijske partnere. Nas ne čeka politička nestabilnost. Čeka nas stabilna Milanovićeva vlada, stabilna ali impotentna i posve nesposbna donijeti i i jednu odluku, ali to nije niti cilj hrvatskih političara, cilj je održati se na vlasti pod svaku cijenu“, kaže Gjenero. U tom smislu Petrovljev politički kredo je drukčiji, i on će zato završiti kao gubitnik, smatra Gjenero. Jedino što može je povući se iz te igre i reći, idemo na nove izbore.

Karamarku odgovaraju skori izbori, pitali smo? Može li on ikako srušiti vladu Milanovićem metodama, recimo slanjem nekog poput Prgometa, svog “spavača”, u protivničku koaliciju, koji bi onda u danom trenutku rušio vladinu većinu?

“Da, njemu odgovaraju što brži novi izbori, ali on ne može srušiti vladu jednom kad se formira. Da bi izveo tako nešto morao bi razmišljati kao obavještajac, a iako postoji stav da on dolazi iz obavještajnih krugova, Karamarko ne razmišlja kao obavještajac, to nije njegova logika. On je političar koji je kontrolirao tajnu službu, a ne operativac tajne službe. Karamarko nije Putin koji je iz represivnog sustava došao u politiku nego obratno, on je iz politike došao u represivni sustav i vratio se u politiku.

No, on se može spram nove vlade, ako se ona formira, postaviti kooperativno ili blokirajuće. Vrlo brzo će trebati dvotrećinska većina za imenovanje novog suca Ustavnog suda”.

Zaključno, Gjenero smatra da po potpisu sporazuma Mosta više nema, ali ako ovo potraje, za četiri godine nema više ni SDP-a.
“A Hrvatske?”
“Pa čuj…”

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content