SKITNJE LIJEPOIM NAŠOM: Perućko jezero

Perućko jezero umjetna je akumulacija nastala izgradnjom brane Peruća na rijeci Cetini, te je po veličini treće jezero u Hrvatskoj s površinom od oko 15 km2.

Područje jezera prije potapanja bilo je djelomično naseljeno, a priroda na tom području je obilovala šumama, oranicama, livadama i vinogradima. Na rijeci Cetina bilo je mnogo mlinova, uzgajališta riječnih rakova, stupa i jedna mala hidroelektrana sagrađena netom poslije Drugog svjetskog rata, a i mnogi mostovi.

Pri potapanju područja potopljen je i manastir u Dragoviću. Kada se razina vode u jezeru značajno snizi iz vode izranjaju potopljeni objekti.

 

Cetina utječe u Perućko jezero nekoliko kilometara od izvora, na mjestu zvanom Garjak. Ondje je mnoštvo plaža i rukavaca.

 

Tijekom Domovinskog rata pobunjeni Srbi su minirali branu, aktivacijom eksploziva pokušali su je srušiti. Brana je bila teško oštećena ali je izdržala. Zahvaljujući brzoj intervenciji Hrvatske vojske i građevinskih poduzeća zaustavljeno je urušavanje brane pa je spriječena potopljavanje nizvodnih sela i gubitak ljudskih života.

Skip to content