Domovinski rat: 5. kolovoza 1995. oslobođen Knin

Peti kolovoza 1995. podignut je hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi.

DANI SLAVE I PONOSA!

 

Slika 1. Hrvatski branitelji na Kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. (Oluja)

Iznad hrvatskoga kraljevskog grada Knina, na tvrđavi, ponovno je zalepršala hrvatska trobojnica 5. kolovoza 1995. godine. Bio je to znak slobode, znak pobjede i povratka Knina matici.

U oslobađanju Knina sudjelovale su 7. gardijska brigada koja je krenula s obronaka Dinare i 4. gardijska brigada koja je napredovala iz pravca Golubića. 7. gardijska brigada prva je ušla u Knin, a nekoliko sati kasnije pridružila im se 4. gardijska brigada.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi podignuta je 5. kolovoza 1995. godine u 10:15 sati. Dvadesetmetarsku zastavu podigli su pripadnici 7. gardijske brigade (Pume iz Varaždina). Na kninsku su se tvrđavu prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade: Elvis Mihić, Mario Bilač, Eduard Baltić, Ivica Novoselec, Jasmin Hadžić, Miljenko Hajsok i njihov zapovjednik Ivan Korade.

Drugu dvadesetmetarsku hrvatsku zastavu postavili su pripadnici 4. gardijske brigade u 12 sati. Petoga kolovoza 1995. godine u 12 sati nastale su povijesne fotografije pripadnika 7. i 4. gardijske brigade na Kninskoj tvrđavi.

  1. kolovoza 1995., velika hrvatska zastava 7. gardijske brigade svečano je postavljena na jarbol i ponosno se zavijorila nebom iznad slobodnoga kraljevskog grada.Tu slavnu hrvatsku pobjedničku zastavu, dolaskom na Kninsku tvrđavu 6. kolovoza, poljubio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Zastava na kninskoj tvrđavi značajan je simbol novije hrvatske povijesti, znak pobjede!

U znak sjećanja na pobjedu u Domovinskome ratu, 5. kolovoza proglašen je Danom pobjede i domovinske zahvalnosti te Danom hrvatskih branitelja.

Dr. Marko Jukić

Skip to content