Peti kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja

Slika 1. Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi

Petoga kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zaviorile su se dvije hrvatske zastava koju su postavili pripadnici Sedme i Četvrte gardijske brigade, koje su oslobodile Knin. Nakon 4 godine terora, ubojstava, protjerivanja nesrpskog stanovništva hrvatske vojne i policijske snage su vratile okupirani teritorij matici zemlji Hrvatskoj.

Slka 2. Oslobodioci Knina -pripadnici 7 i 4 GB

Obilježavamo 27-mu godišnjicu “Oluje”, veliku pobjedu Hrvatske vojske i Policije te hrvatskog naroda nad silama zla. U Kninu odajemo počast poginulim braniteljima i svima onima koji su dali doprinos obrani i oslobađenju Domovine, idemo posjetiti tvrđavu i pomoliti se u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Pomoliti se za domovinu Hrvatsku, pomoliti se za poginule, nestale, pomoliti se za branitelje i sve ljude dobre volje.

Slika 3. Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Hrvatski kraljevski grad Knin je simbol pobjede u Domovinskom ratu. Pobjeda hrvatskog naroda, Hrvatske vojske i Policije je ostvarena diljem Lijepe Naše. Hrvatske sa branila u istočnoj Slavoniji, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na Banovini, Lici, sjevernoj i južnoj Dalmaciji te Bosni i Hercegovini. U svakom dijelu Hrvatske branitelji su dali svoj doprinos obrani i konačnoj pobjedi. Zahvaljujući braniteljima u vojnim i policijskim postrojbama kao i civilima obranjeni su gradovi i sela, agresor je zaustavljen uz velike žrtve i konačno je akcijom Oluja pobijeđen. Današnja Hrvatska je stvorena u obrambenom i oslobodilačkom ratu uz velike žrtve kojima odajemo počast i izražavamo zahvalnost. Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnasti, Dan hrvatskih branitelja uzdignuta čela i s ponosom što smo obranili i oslobodili okupirane djelove Lijepe Naše.

 

Slika 4. “Krila Oluje”

Proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, simbolu pobjede, te širom Lijepe Naše. Izvjesimo našu trobojnicu na pročelja, balkone, prozore na jarbole i odajmo počast svima koji su pali za domovinu.

 

Slika 5. Golubovi mira u Kninu

Proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dostojanstveno s ponosom i vjerom da Lijepu Našu možemo učiniti boljom za život svih njenih žitelja. Neka lete „Krila Oluje“ i golubovi mira!

Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti! Sretan vam Dan hrvatskih branitelja!

Dr. Marko Jukić

Skip to content