Domovinski rat: Diverzija u Zagrebu – operacija Labrador

Palmotićeva ulica, Zagreb; foto: Roberta F., wikipedia.org

 

18./19. kolovoza 1991. u Zagrebu su pred Židovski centar u Palmotićevoj ulici i na židovsko groblje u Mirogoju pripadnici KOS-a (Pripadnici jugoslavenske kontraobavještajne službe JNA – KOS) podmetnuli eksploziv. Eksplozije su izazvale materijalnu štetu. Ljudskih žrtava nije bilo.  

Bombaškim napadom na Židovski centar i na židovsko groblje vlasti u Beogradu htjele su prikazati novu vlast u Republici Hrvatskoj kao proustašku, antisemitsku.  Cilj operacije bio je stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod Židova i šire svjetske javnosti. Operacija Labrador bila je dio specijalnog rata kojeg je vodila  grupa „Opera“ u sklopu vojnoobavještajne službe KOS-a.

„Opera“ je bio kodni naziv za „Operativnu grupu za propagandni rad“. Grupu je činilo petnaestak novinara, snimatelja i tehničara, koji su trebali sudjelovati/sudjelovali u specijalnom propagandnom ratu protiv Hrvatske.

Operaciju Labrador vodio je pukovnik Slobodan Rakočević, voditelj odjela KOS-a u Zemunu. Operativna kontrola Labradora u Zagrebu dodijeljena je pukovniku Ivanu Saboloviću i majoru Čedi Kneževiću. Pukovnik Radenko Radojčić imao je zadatak stvoriti zalihe eksploziva u Zagrebu i okolici, kao i postaviti eksplozivne naprave. Bio je planiran niz bombaških akcija koje nisu provedene jer su Hrvatske službe za sigurnosti razotkrili počinitelje terorističkih akcija. Počinitelji operacije Labrador pobjegli su u Beograd. Vjeruje se da su KOS-ovi agenti odgovorni i za bombaške napade na pruzi Zagreb – Beograd kraj Vinkovaca kao i na željezničkoj pruzi između Gline i Vojniće.

 

U ožujku i travnju 1994. godine suradnik KOS-a Radenko Radojčić je u iskazu Službi za zaštitu ustavnog poretka razotkrio mrežu suradnika KOS-a JNA u vrhu SKH-SDP 1990. godine. Navedene osobe bile su visokopozicionirani partijski kadrovi Saveza komunista (Socijaldemokratske partije Hrvatske). Nikada nitko nije istražen niti procesuiran za protudržavne aktivnosti Republike Hrvatske.

https://hrcak.srce.hr/file/119825

 

Propagandni rat protiv Republike Hrvatske nikada nije prestao, vodi se i danas preko mainstream medija i na druge načine.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content