Vide Popović: Split zaslužuje dostojanstvenije obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

  • Written by:

Jedan od najsvjetlijih trenutaka iz Domovinskog rata je 5. kolovoza 1995. kada su hrvatski vojnici i branitelji oslobodili hrvatski kraljevski grad Knin koji je do tada bio sjedište tzv. SAO Krajine. Taj događaj doveo je do neviđenog oduševljenja i ispunjenja ponosom brojnih naših građana diljem Hrvatske. Time smo postigli najveći uspjeh u Domovinskom ratu i napokon smo teritorij tzv. SAO Krajine vratili u okrilje Hrvatske čime se postigao značajan povrat okupiranog teritorija. Zbog značaja tog događaja u Domovinskom ratu i herojstva hrvatskih vojnika u vojno redarstvenoj operaciji Oluja Hrvatski Sabor 5. kolovoza je proglasio Danom pobjede i domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja. Samim nazivom ovaj državni praznik spada u red najvažnijih praznika uz Dan državnosti i Dan neovisnosti. Znajući kako je izvojevana naša današnja sloboda i neovisnost, na žrtvi brojnih poginulih i ranjenih branitelja i civila, moramo imati poseban odnos spram ovog velikog državnog praznika.

S odmakom od 27 godina od Oluje postavlja se pitanje kako se odnosimo spram tog događaja iz Domovinskog rata i kako doživljavamo i obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Žalosti činjenica kako ove godine imamo relativno siromašan program obilježavanja tog dana u gradu Splitu i kako u kreiranje programa nisu bili uključeni branitelji i braniteljske i stradalničke udruge grada Splita tako da nakon više godina ove godine nemamo u programu obilježavanja mimohod branitelja. Polaganje vijenaca na splitskom groblju Lovrinac pokazalo je kakav odnos spram ovog državnog praznika imaju vladajući vijećnici u gradu. U službenom protokolu polaganja vijenaca od strane Grada uz gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća sudjelovali su samo vijećnici Hrvatske demokratske zajednice, a vijence su uz predstavnike branitelja položili i vijećnici Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava. Ovaj državni praznik je prilika da se svi izdignemo iznad uskih stranačkih političkih interesa i pokažemo poštovanje prema ovom velikom danu iz Domovinskog rata te odamo počast svim poginulim braniteljima. Očito vladajućim vijećnicima taj dan i žrtva hrvatskih branitelja ne predstavljaju takvo nešto kada se od njih 17 nije moglo pojaviti barem njih nekoliko na polaganju vijenaca na groblju Lovrinac.

Narod koji ne poznaje svoju povijest i koji ne poštuje i ne odaje počast svojim zaslužnicima iz prošlosti živi na lažnim vrijednostima i upitne je budućnosti. Zborno područje Split i branitelji s područja Splita i okolice odigrali su ključnu ulogu u vojno redarstvenoj operaciji Oluja i zbog toga Split svakako zaslužuje dostojanstvenije i veličanstvenije obilježiti jedan od najvećih državnih praznika. Nadajmo se kako će se idućih godina ovaj dan tako i obilježavati i kako će u središtu istoga biti naši časni i uzorni branitelji.

Svim ponosnim građanima grada Splita želim sretan i ugodan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a svim braniteljima iz Domovinskog rata sretan Dan hrvatskih branitelja.

Vide Popović, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Splita

Skip to content