Domovinski rat: Evakuacija bolnice u Pakracu, 29. rujna 1991.

Slika 1. Razaranje stare bolničke zgrade u Pakracu

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA teško su oštetili novoizgrađenu bolnicu u Pakracu. U bolnici se nalazilo oko 300 bolesnika, od toga broja njih 260 bili su psihijatrijski bolesnici. U noći 29. na 30. rujna branitelji Pakraca i Prekopakre evakuirali su bolesnike i 20 djelatnika bolnice.

Tijekom prvoga općeg napada na Pakrac, 19. kolovoza 1991. napadnuta je i pakračka bolnica, a njezin ravnatelj dr. Vladimir Solar otet je i odveden u logor gdje je bio 6 mjeseci. Hrvatska policija oslobodila je bolnicu 20. kolovoza. Bolnica je sustavno granatirana i gađana iz svih vrsta oružja.

Najteži dan za grad Pakrac i za bolnicu bio je 24. kolovoza 1991. kada je na područje Pakraca došao Banjalučki korpus. Bolnica je bila jedna od glavnih meta agresora. Budući da se više nije moglo raditi, 25. kolovoza započela je evakuacija bolesnika i osoblja, premještanje u Kutinu i Lipik (kirurški, interni, porodiljni i dječji odjel).

Međunarodni Crveni križ htio je evakuirati psihijatrijske bolesnike, ali su četnici to onemogućili. Evakuaciju psihijatrijskih bolesnika organizirale su i izvele hrvatske službe. Organizacija je tajno pripremana i izvedena; samo su neki znali za evakuaciju i oni su davali upute drugima. Na taj način izbjegnute su provokacije četnika. Branitelji, policajci i medicinsko osoblje ukrcali su bolesnike u 6 autobusa i izvukli ih iz neposredne ratne zone.

Pobunjeni Srbi, četnici i JNA razarali su bolnice i druge zdravstvene ustanove koje su uredno bile obilježene znakom Crvenoga križa.

Dr. Marko Jukić

Domovinski rat: Dogodilo se 29. rujna 1991.

  • 29. rujna 1991. agresor je okupirao sela Korođ i Antin.
  • 29. rujna 1991. hrvatski branitelji oslobodili su Vezmarovu kulu, važnu stratešku točku za kontrolu istočnoga dijela Daruvara i širega predgrađa, a zatim i selo Miljanovac.
  • 29. rujan 1991. kontraadmiral Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) Vladimir Barović (novoimenovani zamjenik komandanta VPO Split) na Visu počinio samoubojstvo jer nije htio pucati na narod.
  • 29. rujna 1991. major JNA Milan Tepić uništio skladište oružja Barutana u selu Bedenik (blizu Bjelovara). Pri aktivaciji eksploziva major je poginuo kao i 11 pripadnika Zbora narodne garde. Nakon cjelodnevnih borbi zauzete sve kasarne JNA u Bjelovaru.
  • 29. na 30. rujna 1991. tijekom noći je iz pakračke bolnice izvučeno 270 duševnih bolesnika i 20 liječnika.

 

Skip to content