SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Betina

Betina je naselje na otoku Murteru koje upravno pripada općini Tisno.

Betina se prvi put u povijesti spominje 1423. godine. Crkva se istom gradi u 15. stoljeću, a vjerojatno je bila posvećena sv. Franji Asiškome, jer je u blizini naselja, na otočiću Sustipancu, postojao samostan franjevaca trećeredaca koji su pastoralno opsluživali Betinu.

Betina je poznata po svojim majstorima brodograditeljima u drvu. Godine 1740. utemeljeno je u Betini prvo obiteljsko brodogradilište. Prvi škverovi nalazili su se na istočnoj obali mjesta, blizu današnjeg centra. Još je 1848. godine otvoreno, u to vrijeme, vrlo moderno brodogradilište, a tradicija brodogradnje održala se i do danas, pa se u betinskom brodogradilištu mogu graditi ili vršiti popravci.

Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, ribarstvom, stočarstvom, a posebno turizmom koji je najznačajnija gospodarska grana. Razvoj nautičkog turizma preko Marine Betina.

U ljeto 2015. svečano je u Betini otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje.  U Betini se od 1976. godina održava Betinska regata, a od 2003. godine Regata za dušu i tilo. Počevši od 2018. godine u Betini se održava Betinski filmski festival.

 

Skip to content