Domovinski rat: Bitka za Novi Farkašić, 17. listopada 1991.

Od 17. do 19. listopada 1991. godine vodila se bitka za Novi Farkašić. Bila je to bitka za Zagreb.

Nakon zauzimanja Petrinje i Viduševca velikosrpski agresor, početkom listopada 1991. godine, napredovao je prema Kupi iz pravca Gline s ciljem prelaska Kupe. Plan JNA bio je preći Kupu kod Farkašića te pravcem Petrinja – Lekenik napasti Veliku Goricu, spojiti se s snagama koje su bile u vojarnama i napasti Zagreb. Tvrdnja je osnovana jer su branitelji našli zapovijed general-majora JNA Koturovića iz koje je to očito.

Snagama JNA suprostavile su se „Crne mambe“, pripadnici 2 GB Gromovi. Oni su branili selo Novi Farkašić, nanijeli neprijatelju gubitke i natjerali ga na povlačenje. Sljedećega dana, tijekom izviđanja, branitelji su vidjeli čime raspolaže agresor i shvatili da imaju dvije mogućnosti: povući se jer tu silu ne će moći zaustaviti, a druga mogućnost je bila izvršiti iznenadni napad i iskoristiti faktor iznenađenja. Malobrojna skupina „Crnih mambi“ odlučila se za iznenadni napad kada su iznenadili neprijatelja koji se povukao i ostavio dio tehnike i municije. Rezime dvodnevne bitke bio je: zaustavljanje velikosrpskog osvajačkog pohoda, zarobljena 4 tenka (2 M84 i 2 T55), puno zarobljenog oružja i opreme.

Pripadnici 1. pješačke bojne kreću u napad 22. listopada 1991. na selo Vratečko te prema Slani i Glinskoj Poljani na jednom pravcu, a prema Srednjim Mokricama i Međuračama na drugom pravcu. U toj akciji oslobođeno je desetak kilometara prostora uključujući nekoliko sela uz gubitak dva gardista. Osim oslobođenoga teritorija stvoreni su uvjeti za daljnje napredovanje koje je uslijedilo u prosincu iste godine.

Akcijom „Crnih mambi“ obranjeno je selo i spriječeno spajanje neprijateljskih snaga s vojarnama JNA (u Žažini i u Velikoj Buni). O obrani Novog Farkašića snimljen je dokumentarni film (HRT, 2017.) Boj za Novi Farkašić. Pobjeda u ovoj bitci obilježava se kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Da je agresor uspio u svom naumu (spajanja s garnizonima JNA u okolici Zagreba, Samoboru, Karlovcu i Velikoj Gorici) Zagreb bi se našao u dometu neprijateljskoga topništva i u vrlo nepovoljnome položaju.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content