Domovinski rat: Srpski zločini i napadi na Novsku 1991. godine

Jedinice JNA su u kolovozu 1991. okupirale sela Rajić i Borovac, sela općine Novska.

JNA je s dva vojna zrakoplova 4. listopada 1991. izvršila zračni napad na Novsku. Ubila je 10 osoba, a ranila njih 18. Među ranjenima bilo je i sedam pripadnika jedinice za posebne namjene Policijske uprave Kutina, koji su tog jutra stigli u Novsku.

“Poginuli su pripadnici 62. samostalnog bataljuna Zvonimir Crnojević, Vladimir Idžojtić, Antun Jakovljević, Ilija Kaurin, Miroslav Kolar i Mijo Perković, pripadnik 56. samostalnog bataljuna Dragan Odak te pripadnik Narodne zaštite Filip Kozić. Također poginuo je i Milan Hećimović, pripadnik 311. prometne bojne koji je u grad tog dana dovezao pukovnika Ivana Tonkovića iz Glavnog stožera. Stradala je i građanka Milka Bokun. Deseci ljudi bili su ranjeni. Za vrijeme napada u zgradi općine trajao je sastanak Izvršnog vijeća Skupštine općine Novska.“

JNA je pokušavala zauzeti Novsku kako bi joj se otvorio pravac napada prema Lipiku i Pakracu. Do 6. listopada 1991. godine JNA je okupirala oko 60% općine Novska.

Jedan od najtežih i najkrvavijih ratnih dana na novljanskome području bio je 18. listopada 1991. godine. Artiljerija agresorske vojske i četnika je od ranih jutarnjih sati bombardirala Novsku i njezine branitelje u Starom Grabovcu. Tijekom artiljerijskoga napada razoreno je dosta stambenih objekata, a zapaljen je i pogon finalizacije u DI Trokutu.

Pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi i druge postrojbe branile su Stari Grabovac. Zaustavile su napredovanje JNA (mehanizirane postrojbeVaraždinskog i Banjalučkog korpusa) te obranile Novsku, a time i Zagreb jer bi padom Novske bio otvoren put prema Kutini i Zagrebu.

Na raskrižju prometnica i ceste Novska – Lipik nalazio se motel Trokut. To je bilo strateško mjesto za napade na Novsku i stanovnike naselja u kojima su živjeli Hrvati. Hrvatske postrojbe napale su motel Trokut 29. listopada 1991. godine, ali ga nisu uspjele osvojiti (Operacija Orkan-91.). Trokut je oslobođen tek u novom napadu 19. studenog 1991. godine. Na lokaciji Trokut nalaze se spomenici poginulim braniteljima.

U vrijeme ratnih djelovanja i agresije na području grada Novske, od 1991. do 1995. godine, živote na oltar Domovine položilo je 314 hrvatskih branitelja, od toga 96 branitelja koji su prije rata živjeli na području općine Novska. Ranjen je 241 branitelj.

Živote je izgubilo i 17 civila, a 46 ih je ranjeno.

Izvori: Petar Horvatić, Borna Marinić, Davor Marijan

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content