Domovinski rat: Zločin u Velikoj Peratovici kod Grubišnog Polja

U peratovičkom podrumu mučeni su i ubijeni civili: Božidar Jakopec, Petar Kramar, Mato Petek, Željko Seleši i Franjo Šokec. Ubili su ih 31. listopada 1991. godine Bogdan i Boro Trbojević (pripadnici samozvanog “Bilogorskog odreda”).

Županijski sud u Bjelovaru je 1993. godine osudio Trbojevića, u odsutnosti, na 20 godina zatvora. Naknadno je temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo “slučaj Trbojević” srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine koje je Boru Trbojevića osudilo na 10 godina zatvora. Bogdanu Trbojeviću nije suđeno jer je u međuvremenu preminuo.

U srbijanskoj presudi, između ostalog stoji:

“Neutvrđenog dana polovicom kolovoza 1991. godine okr. Trbojević Boro je kao pripadnik iste formacije počeo obavljati dužnost stražara u uspostavljenom zatvoru za civile – taoce u školi u Velikoj Peratovici i tu dužnost je obavljao sve do 31.10.1991.godine kada je nakon oružanog sukoba „Bilogorski odred“ napustio Veliku Peratovicu. Tijekom tog perioda za vrijeme obavljanja dužnosti stražara okr. Trbojević je sudjelovao u fizičkom zlostavljanju više zatvorenih civilnih osoba među kojima i u zlostavljanju R.V, Š.V, M.B. i Š.V, a na dan napuštanja Velike Peratovice okr. Trbojević Bora je zajedno sa sada pok. Trbojević Bogdanom, koji je bio upravnik u istom zatvoru i još jednim NN stražarom, sudjelovao u ubojstvu civila – zatočenika Željka Selešija, Božidara Jakopeca, Petra Kramara, Franje Šokeca, Mate Penteka, na taj način što su sa nekoliko rafala iz automatskog oružja kalibra 7,62 mm pucali u sve njih kao i u Š.V, kojom prilikom su ova lica zadobila smrtonosne povrede od kojih je kod njih odmah nastupila smrt, dok je V.Š. ostao nepovrijeđen jer se zaklonio iza jednog zida u zatvorskoj prostoriji u podrumu škole.”

Izvor: Borna Marinić, Hina/portal.hr

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content