SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Podzemni grad Paklenica

Kanjon Velike Paklenice u svojoj „utrobi“ krije i podzemne tunele popularno zvane „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. Bivši Titovi bunkeri pretvoreni su u „Podzemni grad Paklenice“ 2016. godine.

U kolovozu 2016. godine otvoren je prezentacijski centar. Taj centar je puno više od prezentacijskog, jer se svim znatiželjnim posjetiteljima nudi multifunkcionalna dvorana “Mali centar penjanja” u sklopu koje se nalazi i umjetna stijena na kojoj posjetitelji mogu napraviti svoje prve penjačke pokrete i otkriti svijet penjanja, alpinizma, planinarenja, speleologije. U dvorani na zidovima se nalazi nekoliko ekrana pomoću kojih se na interaktivan i zabavan način možete upoznati s osnovama penjanja uz „Mali penjački rječnik“, „Kratku povijest penjanja“ i „Školu vezanja čvorova“.

 

 

U drugom dijelu centra saznati ćete više o penjačima u Paklenici, kao i detalje iz života Dragutina Brahma koji je poznat kao prvi penjač u Paklenici. Upoznati ćete se i s djelovanjem i radom Hrvatske gorske službe spašavanja i čuti zanimljive priče o spašavateljima i njihovim iskustvima.

U sklopu centra se nalaze njihove prostorije jer u vrijeme sezone ovi izučeni i iskusni ljudi brinu o sigurnosti vas posjetitelja. U završnom dijelu centra uz izložak „Ruksak“ još jednom ćete moći pročitati savjete o dobroj pripremi za planinarenje i provjeriti imate li svu potrebnu opremu prije nego što se uputite na daljnje istraživanje Paklenice i Velebita.

 

 

 

 

Skip to content