SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Tisno

Tisno je smješteno dijelom na Tišnjanskom poluotoku, a dijelom na otoku Murteru. 

Narodna predaja kaže, a povjesničari pišu, da je Tisno nastalo doseljenjem prebjega pred Turcima. Mlečani i Turci vodili su u Dalmaciji šest ratova. Sam naziv mjesta kroz povijest bio je mijenjan nekoliko puta. Najstariji hrvatski naziv Tischno nalazimo na nacrtu iz 1567. god. koji se nalazi u Muzeju grada Šibenika.

Tisno se spominje 1474. godine, a povjesničari pišu da je Tisno pripadalo župi Murter od svog postanka do  1548., kada je Tisno dobilo svoju župu i kada je u njemu posvećena crkva sv. Duha. To dokazuje natpis nad vratima crkve, na jugozapadnoj strani, Eccl. Cons. MDXXXXVIII ( crkva posvećena 1548.), s grbom šibenskog biskupa I. Lučića Stafilića.

Naselje Tisno uz mjesto Dubrava, čine i mjesta Dazlina i Ivinj na kopnu. Oba kopnena mjesta spalili su Turci sredinom 16. st. Prigodom rekonstrukcije crkve sv. Martina u Ivinju (11. st.), počela su arheološka iskapanja te su ispod crkve pronađeni zidovi rimske vile rusticae iz 1. st.

U Dazlini se nalazi crkva posvećena sv. Iliji koja potječe iz 11. st

Turci spaljuju mjesto, a narod bježi na otok gdje je postajalo naselje s ranogotičkom crkvom sv. Marije za koju se pretpostavlja da se nalazila u Tisnomu jer je to dio otoka najbliži kopnu.

Skip to content