Domovinski rat: Napad na Banske dvore

JNA je 7. listopada 1991. raketirala Banske dvore i pokušala ubiti predsjednika dr. Franju Tuđmana te tako obezglaviti Hrvatsku dan prije proglašenja neovisnosti.

U trenutku napada u Banskim dvorima pored hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana bili su Stipe Mesić i Ante Marković. Oni su nekoliko minuta prije napustili prostoriju koja je bila pogođena pri napadu.

“Tog dana u Zagrebu je bila označena zračna uzbuna. JNA je u zrak iznad Zagreba digla velik broj zrakoplova čija funkcija je međutim bila samo napraviti zbrku kako bi omogućili prave napadače da neprimijećeni priđu cilju ne izazivajući pozornost. Napad se odvio u dva naleta; najprije su dva zrakoplova navođenim raketama gađala Banske dvore da bi uskoro uslijedio novi napad u kojemu se zgrada gađala pametnim bombama američke proizvodnje.

Jednim avionom je pilotirao Srbin, drugim Hrvat. Jedna bomba Mk-82 pogodila je prostoriju u kojoj su nekoliko minuta ranije sjedili i jeli Tuđman, Mesić i Marković, druga je pala u dvorište. Osam raketa “munja” pogodile su druge dijelove zgrade i vanjski zid prema parku Tuškanac, odnosno Sofijinom putu. Tuđmana, Mesića i Markovića spasila su teška hrastova vrata, koja su ispala iz ležišta i ublažila eksploziju. I to što su ručak završili nešto ranije.”

Napad na Banske dvore bio je teroristički čin koji je organizirao vojni vrh tadašnje vojske. Bio je to čin državnoga terorizma za koji nitko nije odgovarao. Početkom listopada 1991. Srbija je preko JNA, pobunjenih Srba i četničkih paravojnih postrojba vršila silne napade na svim dijelovima Hrvatske: Vukovar, Vinkovci, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Napad na Banske dvore izveden je dan prije isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju RH. Dana 8. listopada Sabor je proglasio neovisnost.

Agresor (JNA i Srbija) je poricao odgovornost za incident te tvrdio da je to namještaljka hrvatske vlade. Napad je zamišljen i pripremljen u zapovjedništvu ratnoga zrakoplovstva JNA u Zemunu. Poginula je jedna osoba, nekoliko ih je ranjeno, a materijalna šteta procijenjena je na 35 milijuna kuna.

26 godina poslije, u prosincu 2017., podignuta je kaznena prijava protiv 6 osoba za raketiranje Banskih dvora! Kaznena prijava podignuta je protiv 5 Srba i jednog Hrvata koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Međunarodni tribunal nije pokrenuo nikakav postupak!

Nažalost, prijave protiv šestorice pripadnika JNA ima samo simboličnu vrijednost za Hrvatsku.

Povodom 20. obljetnice napada na zgradi Vlade Republike Hrvatske postavljena je Spomen-ploča kao podsjetnik na taj teroristički čin.

Foto: jutarnji.hr

Dr. Marko Jukić

Skip to content