Domovinski rat: Srpski zločin u Čanku

Selo Čanak u općini Korenica bilo je hrvatsko selo koje se tri mjeseca opiralo velikosrpskom agresoru. Velike borbe vođene su tijekom studenoga 1991. godine. Srpska vojska je nakratko uspjela ući u Čanak i zapaliti dio sela (23. studenoga 1991.). Odbačeni su od hrvatskih branitelja, a početkom prosinca okupirali su selo i napravili pokolj nad Hrvatima koji su ostali u selu.

Pobunjeni Srbi iz Kozjana, Bunića i Ljubova potpomognuti s JNA su 10. prosinca 1991.  zauzeli i zapalili selo te ubili 6 stanovnika sela. Ubijeni su metkom u zatiljak ili su zaklani, a tijela nekih još nisu pronađena. Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić: tukli su je pred kućom da im dade devize, zlato, a kad nisu našli što su tražili, zavezali su joj noge za jedan auto i vozili po cijelom selu. Jadnica je vrištala u mukama, a pijani četnici su se zabavljali.

Ukupno su velikosrbi u Čanku ubili za vrijeme srbijanske agresije i velikosrpske pobune 7 civila. Sedmi mještanin ubijen je kasnije, 30. listopada 1994. godine kad je došao na grob svoje kćeri. Na njega se pucalo s položaja kojeg je trebao držati UNPROFOR.

Neka od tijela do danas nisu pronađena, a nitko od počinitelja ovog strašnog zločina nije odgovarao.

Tijekom tromjesečne borbe u obrani Čanka poginulo je 28 branitelja, najviše pripadnika riječkih postrojbi 128. brigade Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133. brigade iz Otočca, 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.

Ovo je još jedan od nekažnjenih srpskih zločina.

Izvori: urednica portala dnevno.hr – Snježana Vučković; narod.hr; braniteljski.hr

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content