SKITNJA LIJEPOM NAŠOM: Zadar

Spomenici i znamenitosti Zadra. Mnoge su znamenitosti koje se mogu vidjeti u Zadru, zbog njegove duge povijesti koja seže do antičkih vremena. Neke od znamenitosti su:

Crkva Sv. Donata iz 9. st. sagrađena na ostacima rimskog foruma. Najpoznatiji je spomenik i simbol grada Zadra, ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka. Danas se njezin prostor zbog izvanrednih akustičnih karakteristika koristi za glazbene programe („Glazbene večeri u sv. Donatu“).

Forum u Zadru. Ispod temelja crkve Sv. Donata i biskupske palače proteže se pločnik glavnog trga iz rimskih vremena – Forum. Počeci mu sežu u 1. st. prije Krista. S tri strane Forum je bio opkoljen monumentalnim trijemom kojega su krasile akantusove vitice, girlande i maskeroni.

Kalelarga ili Široka ulica je glavna i najpoznatija zadarska ulica, koja se proteže u smjeru istok-zapad od  Narodnog trga do Foruma. U Drugom svjetskom ratu savezničkim bombardiranjem  uništene gotovo sve zgrade u ulici, te je ona obnovljena u modernističkom stilu zadržavajući samo osnovni smjer.

Zadarske  crkve: Zadarska katedrala posvećenu Sv. Stošiji, Crkva Sv. Marije, Crkva Sv. Krševana,  Crkva Sv. Šimuna u Zadru, Klaustar samostana Sv. Frane, Crkva Gospe od Zdravlja, Crkva Svetog Andrije i Svetog Petra, Crkve Sv. Mihovila,  crkva Sv. Andrije,  crkva Sv. Dominika,  Crkva Svetog Ilije Proroka, Ostaci crkve Stomorica.

Poznata srebrna škrinja sv. Šimuna iz 1380. nalazi se na glavnom oltaru crkve. Škrinja je zlatarsko djelo velike vrijednosti koju je za relikviju Sv. Šime dala izraditi ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta. Škrinju je izradio zlatar Franjo iz Milana, nastanjen u Zadru. Južno od crkve nalazi se rimski stup postavljen 1729. godine, a sastavljen je od dvaju stupova rimskog hrama koji su se do tada čuvali na kapitoliju Foruma.

Monumentalna Kopnena vrata (Porta terraferma) Michelea Sanmichelija iz 1543. godine u luci Foša.

 

 

Sačuvani su ostatci iz rimskog doba, iz srednjeg vijeka te najviše iz 16. st. Uz bedeme se nalazi srednjovjekovna „Kapetanova kula“, a najslikovitiji se dio nalazi na južnom dijelu kod lučice “Foše”, gdje se nalaze i Kopnena vrata iz 1543. Prema luci, blizu crkve Sv. Krševana nalaze se Morska vrata iz 1573.

U građevnom sklopu crkve Sv. Marije odnosno njezinog samostana, čiji su objekti tijekom drugog svjetskog rata bili teško oštećeni, 1972. godine formiran je reprezentativni postav – Stalna izložba crkvene umjetnosti, i jedna od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvana “Zlato i srebro Zadra”.

Arheološki muzej Zadar osnovan je 1832., a izloženi su arheološki ostaci od 7. do 12. st. Izloženi su predmeti iz rimskog doba i prapovijesti arheološki materijal iz paleolitika, neolitika i metalnih doba.

Narodni trg je glavni zadarski trg i okupljalište. S njegove zapadne strane je crkva sv. Lovre iz 11. st.; zgrada Gradske straže iz 1562. i toranj sa satom iz 18. st., a nasuprot se nalazi Gradska loža iz 13. st. Na sjevernoj strani trga je Gradska vijećnica podignuta 1934. godine u doba fašističke vladavine.

Zadarsko sveučilište. Generalno filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda u Zadru osnovano je još daleke 1396. godine kao najstarije od hrvatskih sveučilišta, odnosno kao prvo sveučilište na prostoru današnje Hrvatske, koje je djelovalo do 1807. godine. Od tada su u Zadru djelovale ustanove visokog školstva do osnivanja obnovljenog Sveučilišta u Zadru 2002. godine.

Morske orgulje i Pozdrav Suncu su nove turističke atrakcije Zadra.

Zadarski perivoji: Perivoj kraljice Jelene Madijevke, Perivoj Vladimira Nazora, Perivoj Vrulje, Perivoj Riva, Perivoj Gospe od zdravlja  i Perivoj Jarula.

 

Arsenal je spomenik kulture nulte kategorije, izgrađen u 18. stoljeću za vrijeme mletačke uprave kao skladište za vojnu flotu. Nakon obnove funkcionira kao mediteranski gradski trg u zatvorenom prostoru i jedno je od središta javnog, kulturnog i zabavnog gradskog života bogato događanjima.

Skip to content