„HRVATSKA JE RIJEČ KOJU NAUČIH OD MAJKE“

  • Written by:

Glazbeno – scenska večer mladih u Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2022.

U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u predvečerje 17. studenog, a  uočnici događaja  koji je promijenio našu povijest i otvorio nove obzore hrvatskoj budućnosti, bilo je mladenački užurbano, živo,vedro, uzbuđeno, glasno i nestrpljivo svojstveno mladosti iz sedam županijskih  osnovnih i srednjih  škola. Stizali su u pratnji roditelja, mentora, profesora, ravnatelja, prijatelja i kolega.   Osjećaj da se večeras priprema nešto veliko i vrijedno uvjerava nas slika pune dvorane. Ne, nije priviđenje već uvod u posebnu večer koja će nam zagrijati srca i duše, preplaviti nas osjećajima.

Ovo je peta godina otkako Hrvatska udruga Benedikt  organizira  večer za mlade u Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju  pozivom na natječaj s temom Domovinskoga rata.  Iako je ova manifestacija izostala tijekom dvije pandemijske godine ipak smo 2020. , bez poziva na natječaj,  primili brojne  učeničke radove koje smo objavili  na našoj mrežnoj stranici u kolumni „I u mom gradu Vukovar svijetli „ .

Himna našoj najljepšoj Domovini  orila se iz srca i grla pedeset učenika Osnovne škole „Knez Trpimir“ iz Kaštel Gomilice pod mentorstvom dirigenta prof. Darija Cuculića. Upečatljiv uvod u prvi dio trodijeljenog  programa večeri. Uslijedila je uvodna riječ autorice ovog teksta u ime organizatora Hrvatske udruge Benedikt.

„Nastavljamo gdje smo se zaustavili 2019. , zbog poznatih okolnosti, spremni za nastavak s uzdignutim jedrima,  u punoj opremi, ususret povoljnim vjetrovima i providnosti Neba. Večeras, s mladom posadom ispunjeni nadom i vjerom  da sve učinjeno do sada, na ovom planu, nije bilo uzalud.

Protagonisti večeri i nositelji svih uloga na pozornici su srednjoškolci i osnovnoškolci. Oni su  voditelji, glazbenici, pjevači autori  emotivnih poruka kojima je teško odoljeti. Zajedno ćemo tugovati za poginulim sinovima, očevima, našim milim i dragim …..Opraštat ćemo se s muževima , djecom, prijateljima ali i radovat se novom svježem licu grada na Vuki i u slobodi ponosnoj, lijepoj i zelenoj  ravnokotarskoj heroini Škabrnji.  Stihom, prozom, pjesmom primat ćemo njihove poruke  ljubavi, ponosa, prkosa , nade i vjere kao da su rođeni u vremenu kada se sloboda krvlju  plaćala, kada su suze bile naša svakodnevnica, a smrt nepozvana često navraćala“.

Zasluženo hvala upućeno je školama i njihovim učenicima, sudionicima u programu i njihovim mentorima:

IV. gimnaziji Marko Marulić Split, Ekonomskoj  školi Imotski,  Ekonomskoj i upravnoj školi iz Splita. Osnovnoj školi Mejaši Split, Osnovnoj školi Josipa Pupačića Omiš,  Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića iz Sinja i Osnovnoj školi  „Prvoga listopada 1942.“ Iz Čišle. Zahvalnost i pohvala vrijednim  gimnazijalkama Petri i Luciji i osnovnoškolki Mariti  koje su sigurno, uspješno i dojmljivo kormilarile  programom. Hvala koordinatoricama  programa profesoricama Katarini Žanetić i  izvrsnoj savjetnici  Divni Šušić. Hvala našim dugogodišnjim vjernim pratiteljima divnim, brojnim glasovima učeničkog zbora Osnovne škole Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice i njihovom voditelju entuzijastičnom  profesoru Dariju Cuculiću. Vama, dragi roditelji  koji podržavate i pomažete da sjećanja žive, dugujemo neizmjernu zahvalnost.

Vrlo slikovit i sadržajan  plakat koji je plijenio naše poglede i naglašavao emotivni ugođaj večeri,   djelo je ruku  učenika  IV. gimnazije iz Splita sa svojim mentorima, profesorima,  Ivom Uglešićem  i  Nikolom Milanovićem, koji je i  naš  vrijedan član Udruge.  Objašnjenje izloška nam je pružila učenica Lana Podrug.

Svoje emotivne doživljaje s trodnevnog boravka u Vukovaru poklonili su nam na svojim likovnim prikazima učenici Osnovne škole Mejaši. Autori su: Ea Vetma, Luciana Mrgan i Marko Čubelić. Zaslužuju našu pažnju i zahvalnost. Tko može odolijeti  ljepoti glasa učenice  Lane Rubelj  u solo izvedbi pjesme „Velik si“ koju je pratila na  gitari  Lucija  Marić- Banje ili sjajnoj  Petri Prusac  s izvedbom na klaviru skladbe „Žalost“.

Završnu „Poruku mira“pročitala je koordinatorica za osnovne škole, izvrsna savjetnica  Divna Šušić i pozvala na pozornicu sve sudionike u programu , učenike i njihove mentore da se priduže glasovima zbora u pjesmi „Moja domovina“.  Ni gledatelji nisu okljevali.   Snažno i unisono pjevala je cijela dvorana  hvalospjev dragoj nam domovini.

Ozračje u dvorani u Nadbiskupskom sjemeništu, pokazuje brojnost i oduševljenje zbor(ova)a…

Hrvatska udruga Benedikt /Margita Vučetić

Skip to content