SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Splitski Varoš

Varoš ili Veli varoš, (nazivan i Varoš Sv. Križa), jedan je od najstarijih dijelova grada Splita..

 

 

Nastao je istovremeno s drugim starim splitskim predgrađima – varošima – Dobri, Manuš, Lučac. Smjestio se zapadno od tadašnjeg Splita, u podnožju opjevanog brda Marjan. Razvio se izvan tadašnjih gradskih bedema koji su okruživali srednjovjekovni grad, oko prastare crkve sv. Mikule iz ranog srednjeg vijeka (dala ju je izgraditi Splićanka Nemira, kćerka Mesagaline 1068. godine.


Kasnije su na njegovom području izgrađene crkve sv. Križa i čuveni samostan sv. Frane, kojeg je po predaji utemeljio sam sv. Franjo Asiški (1181. – 1226.). Sjeverno se pruža dio Splita zvan Spinut, na istoku su Dobri i Grad, a s juga Tomića stine, Matejuška, Solurat, Sustipan, Meje i Zvončac.

 

Poznat je po težačkim kućama, malim i tijesnim kaletama, koje su svjedok života tadašnjeg puka. Stanovnici Varoša nekoć su bili težaci i ribari, a nekadašnji život prezentiraju ostaci sačuvane pučke arhitekture. Danas je područje Varoš većim dijelom stavljeno u turističke svrhe i izgrađeni su brojni apartmani, hosteli i prihvatilišta za goste, smještena mahom u starim i adaptiranim kućama.

Veliki dio Varoša porušen je tijekom 17. stoljeća kada su izgrađeni oko Splita novi barokni bedemi za obranu od Turaka, zbog čega je danas ostalo malo od izvornog starog Varoša.

Kulturne znamenitosti: Samostan sv. Frane (13. stoljeće), crkva sv. Mikule (11./12. st.), crkva Gospe od Soca (10. stoljeće), crkva sv. Križa (15. stoljeće), crkva sv. Mande (12. stoljeće), Židovsko groblje u Splitu (16. stoljeće), Pučka fešta sv. Križa.

Skip to content